Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna Stadling och hennes man fick cancer samtidigt – mitt i renoveringskaoset

Hösten 2016 var en mardröm för familjen Stadling/Hammarstedt.
Både Anna och Pecka fick cancerbesked, samtidigt som hemmet var under totalrenovering.
– Våra prioriteringar ändrades helt. Det viktigaste nu är att få finnas och få vara med vår son JohnHenry, säger Anna Stadling.

TV: Titta in hemma hos artisten Anna Stadling:

TV: Anna Stadling och hennes man berättar om den tuffa sjukdomstiden:

På en livlig gata i Stockholm spelar skolbarnen fotboll på innergården. Ett stenkast därifrån bor Anna Stadling med sin familj. Tillsammans med sin man, musikern tillika hemmafixaren Pecka Hammarstedt har de sexåriga sonen JohnHenry med smeknamnet Jonte och de stortrivs i den nyrenoverade tvåan på Kungsholmen.

– Här har vi bott sedan 2002, berättar Anna, men för något år sedan började vi se oss om efter något lite större så att Jonte kunde få ett eget rum.

Efter att ha gått på ett antal lägenhetsvisningar insåg de att deras egen lägenhet inte var så tokig ändå och renoveringsplanerna tog fart. De ändrade planlösningen helt för att maximera de knappa 70 kvadratmetrarna.

– Nu känns vårt hem optimalt. Takhöjden är närmare 3,40 även fast det inte är så stort, upplever man att det är mycket rymd. Vi utnyttjar höjden och Pecka har platsbyggt garderober i vårt nya sovrum, säger Anna och visar stolt upp hantverket.

– Det är så högt upp till det översta skåpet att vi måste komma på en bra lösning. Jag tänker mig en gammaldags biblioteksstege, säger Pecka och skrattar.

Anna växte upp på Klockarberget i Njurunda och minns sin barndom som ljus och lycklig.

- Det var som ett paradis. Vi hade allt, fotbollsplan, tennisbana, nära till vattnet. Vårt hus låg precis nedanför berget och min dagmamma bodde på samma gata. Det var nybyggaranda och jag tror att alla vi som är uppvuxna där har samma känsla, säger Anna.

Musiken har alltid varit Annas drivkraft och den lockade henne till Stockholm. Anna släppte sitt första album 1999 och nu i höst kommer hennes sjätte skiva. I källaren har paret sin studio där de komponerar och "snickrar" ihop sin musik.

Pecka är händig och tycker om att bygga, han ligger bakom många fiffiga lösningar, som städskåpet i köket.

– Han är som min lilla Balthazar. Är det något som han inte kan så lär han sig det genom att läsa och söka på nätet, och då kommer den lilla glödlampan fram och han vet precis, säger Anna.

Inuti det smarta hörnskåpet får både dammsugaren och diverse städattitraljer plats.

Det är så det funkar hemma hos Stadling/Hammarstedt. Anna kommer med en idé, Pecka klurar lite och hittar en egen lösning som är mycket bättre än det Anna tänkt från början.

– Oftast går det bra, men det gör ju inget om det misslyckas, då får man bara börja om, säger Pecka lugnt.

Det är den personliga känslan de vill åt. Den fasta möbleringen som garderober och förrådsskåp smälter in med lägenhetens stil. Som köksskåpet från Vikarbodarna som möbelsnickaren Seibastian Wennerberg har tillverkat.

I den tidigare planlösningen låg rummen i fil och de kände sig låsta i de små och svårmöblerade rummen. De slukade compact living-tips på nätet från bostäder både i Japan och New York.

Köket – lägenhetens hjärta – flyttades och blev det ljusa stora mittenrummet. Eftersom det redan fanns en murstock såg Pecka en bakugn framför sig, så han byggde en. Där sprakar brasan under kalla vinterkvällar och specialpizzor med anor från Amerika bakas och gräddas.

Spisen och det stora köksbordet är viktiga eftersom de båda älskar att laga mat och bjuda hem vänner. Och det är här som Anna helst sitter och arbetar.

Anna och Pecka har varit vänner sedan tonåren och redan då hittade de varandra i musiken och var med i samma band. Det tog ytterligare 18 år innan det sa "klick" Men då gick det undan, redan efter tre månader hittade de tvåan nära Norrmälarstrand och flyttade ihop.

– Jag sa tidigare att jag aldrig skulle göra så, men det kändes helt rätt, säger Anna.

I tv-rummet som även är parets sovrum sitter Pecka i soffan och lyssnar på sin nyproducerade musik i stora svarta hörlurar. Här planerar de att bygga en skiljevägg i glas à la New York. Anna sätter sig ner bredvid och får Jontes mjuka gosedjur som nackkudde.

– Det här är första gången vi släpper in journalister i vårt hem. Så det känns lite konstigt och annorlunda. Vårt hem är långt ifrån klart men vi har kommit fram till att det får ta tid, eftersom vi gör det mesta av renoveringen själva och eftersom livet liksom har kommit emellan. Vi tänkte att det kanske kan inspirera andra att öppna sitt hem utan att det är helt perfekt.

Under hösten 2016 fick både Anna och Pecka cancerbesked.

– Där stod vi mitt i en renovering med nedrivna väggar och ett totalt kaos, säger Anna.

Pecka hade trots sin unga ålder fått prostatacancer. Kort därefter gick Anna på en efterkontroll på mammografin och då upptäcktes hennes bröstcancer som måste opereras omgående.

– Allt stannar när man blir sjuk, all min energi försvann. Det var som att hamna i ett vakuum där man inte kan kontrollera någonting. Det är något man aldrig kan förbereda sig på och alla har sitt sätt att hantera det på. Ingen av oss kan förstå hur vi tog oss igenom den perioden, berättar Anna.

– Vi bestämde att vi skulle fira jul i lägenheten för Jontes skull. Vi skulle ha en julgran och hans rum skulle vara klart. Det blev så himla mysigt, mitt i allt elände. Vi eldade i bakugnen och fick en fin jul här, berättar Anna.

Sedan var det dags för operationerna.

– Det var makabert, snudd på tragikomiskt, idag kan vi le åt det men det var hemskt. Jag låg på avdelning 38 och Anna på 39 på Sankt Görans sjukhus. Lägenheten hade hunnit bli bebolig men i sovrummet var golvet inte lagt ännu. Vi blev tvungna att trycka på paus där och då, säger Pecka.

När de kom hem från sjukhuset bodde de i det gamla köket i en dubbelsäng och en bäddsoffa.

– Jonte behövde sova hos oss under den här perioden vilket inte är så konstigt. Vi var nyopererade så vi behövde lite utrymme för att våra kroppar inte klarade bensparkar från en liten femåring, säger Anna.

Nu har det gått lite mer än ett år och återbesöken har gått bra för båda två.

– Vi lever mer för dagen nu och njuter och sörjer och vi är mer tacksamma för helt andra saker än innan sjukdomsbeskedet. Men livet går liksom vidare på något konstigt vis. Mina föräldrar har flyttat ner hit och det är jätteskönt att få hjälp av dem så det finns möjlighet till att ta igen sig och vila efter sena arbetspass, säger Anna.

Musiken har alltid varit viktig för Anna och bitvis fungerat som terapi. I april släpptes singeln "Den här sången är till dig" i samarbete med textförfattaren, kompositören och artisten Andreas Mattson från bandet Popsicle. Till hösten kommer albumet "Efter stormen" och en turné är inbokad.

– I oktober som är "Rosa bandet-månaden" kommer jag att starta en egen insamling till cancerfonden där man gärna får bidra. Vi är många som drabbats och drabbas och vi behöver hjälpas åt i det svåra.

Allt man vill är att få svar, kommer jag klara det här? Kommer jag att få finnas kvar för min lilla son? säger Anna och tittar ut genom det stora fönstret.

I huset mittemot går Jonte i förskoleklass.

– Det är den här skivan som har gjort att jag har blivit människa igen, de vackra texterna som Andreas har skrivit efter många och långa samtal är verkligen spot on vad jag har känt. Det är stort och märkligt att ta så mycket av mig själv in i musiken, säger hon och sjunger en bit från den nysläppta låten som är en duett med Andreas.

– Åren går, det kommer nya vi ska finnas länge än.

– Är du säker, kan du lova? Blir det lättare igen? Blir det nya som det gamla lika enkelt att förstå?

– Det blir kanske inte samma men det blir rätt bra ändå.

I sommar ska familjen samla kraft och spendera mycket tid på sitt landställe i Hållnäs i Uppland. Varvat med spelningar på några utvalda ställen i Sverige. Ett besök till Skönsmons kyrka i Sundsvall är inplanerat.

– Sakta, sakta kommer energin tillbaka. Mellan spelningar och jobb kommer vi att gå omkring i våra gummistövlar allihop. Det är så skönt att få kratta gräs och gräva i jorden. Pecka och jag älskar projekt och där finns det inga begränsningar eller tidsramar, säger Anna.

Anna Stadling på Spotify

Hemsida: www.annastadling.com

Instagram: annastadling

Facebook: Anna Stadling

Tävlingen är avslutad och vinnarna är Ewa Edwall i Njurunda och Ingela Wallin i Nacka, Grattis!

Rätt svar på frågan är "Det känns"

Vinn två signerade cd-skivor av Anna Stadling

”American Tunes” och ”Av timmarna som gick utan dig minns jag ingenting”

1. Vad hette Anna Stadlings första soloalbum som släpptes 1999?

Vinnaren utses av Bostadspulsredaktionen, Maria Eilertsen och Therese Hasselryd den 22/6, 2017 och presenteras på st.nu/bostadspuls och på vår facebooksida under dagen den 22/6, 2017. Lycka till!

FLER "HEMMA HOS":

Jeanette inledde karriären i Sundsvall – nu inreder hon sitt drömhus på Lidingö

Följ med in i köket hos Årets kock: "Vi vill hem till Sundsvall och öppna restaurang"

Knasiga och lekfulla kontraster i keramikerns arkitektritade 60-talsvilla: "Det blir mer liv så"

Hennes hem är lyxigt, tidlöst och modernt – nu startar Erika inredningsföretag

Marie ritade familjens exklusiva hus med utsikt över sjön Marmen

Christian Beijer: "För mig är vitt något som ska täckas med färg"

Fredrik och Elin har rustat upp fallfärdiga Pinkebogård – se förvandlingen

FÖR PLUS-KUNDER:

Nicklas Nybergs lyxlägenhet – 170 kvadrat med extra allt: "Ingenting är gjort av en slump"

Marie har skapat sin oas – ett lyxigt badrum med spa

Eva har öppnat krog i sitt vardagsrum i Härnösand

Bildextra: