Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Annandagen är en annan sportdag

På annandagen äter man julmatsrester och kollar på bandy, det är sen gammalt.
Numera finns det även en hel del andra idrottsliga godbitar.
– Vi har varit unika tidigare, men nu har ju andra sporter tagit efter. Men vår tradition är stark, säger Per Selin, bandyns ligachef.

Annons

Tiderna förändras, men bandyn består.

Annandagen är, förutom SM-finalsöndagen (som 2016 blir en lördag), en av årets viktigaste dagar för bandyn att kunna nå en bredare publik.

Läs också: Så ser publikprognosen ut på ALLA arenor inför annandagen: "Vi siktar på fullt hus"

– Vi är en sport som bygger mycket på tradition och gemenskap. Vi är starka på landsbygden, där julhelgen är en återvändarhelg. Så vi försöker naturligtvis få till så bra derbymatcher som möjligt just på annandagen, säger Per Selin.

Drömgräns

I spelprogrammet har det där därför "slumpat sig" så att Edsbyn möter Bollnäs, att Vänersborg möter Gripen från Trollhättan, att TB Västerås möter Västerås SK och att Sandviken tar emot Broberg.

Allt för att få dit nygamla besökare, och hoppas att de fastnar.

– Drömgränsen är på 30 000 åskådare en annandag, men med tanke på att alla matcher utom en (Hammarby–Kalix på Zinkensdamm) spelas i hall så kanske vi inte når upp till de siffrorna i år. Men får vi runt 30 000 åskådare på plats och 300 000 framför tv:n så blir jag nöjd, säger Selin.

SVT sänder Edsbyn–Bollnäs med avslag redan 12.45 för att inte krocka med premiären av junior-VM i ishockey.

Levande idrott

Den tv-sändningen är dessutom säsongens första.

– Ja, vi har inte fått så mycket plats i linjär tv som man har kunnat önska sig, men matcherna sänds ju på webben och så kommer SVT att sända betydligt mer under slutspelet, säger Selin.

Läs också: Så tv-sänder Bandypuls fram till nyår

Andra sporter som trotsar julmats-koman är som brukligt SHL-hockeyn men även handbollens elitserie, innebandyns superliga och hockeyallsvenskan.

Med lite god planering kan man alltså följa levande elitidrott från 12.15 fram till 22.30.

Eller, i vart fall, från tv-soffan.

Läs också: JVM-stjärnan om uppväxten: "Jag har inte träffat pappa på fem år"