Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ännu inget besked om gifterna på Lomyretippen

För ett år sedan startades undersökningen av den gamla industritippen på Lomyran. Då trodde man resultatet skulle vara klart inom några månader men läget ute på myren har försenat projektet och de sista proverna är inte tagna än.

– De ska tas nu i oktober, säger Sven-Åke Heinemo.

Sedan i slutet av 1960-talet och cirka tio år framåt dumpades både industriavfall och hushållssopor på Lomyran i Njurunda. Det har gjort att den gamla soptippen fullkomligt dräller av miljögifter och annat skräp. En miljöbomb som Sundsvalls kommun måste göra något åt. Förra hösten startades också ett undersökningsprojekt av den gamla skogstippen på myren strax söder om sjön Mingen. Den grundläggande frågan till undersökningen var att säkerställa om man skulle bli tvungen att gräva bort hela tippen. Det skulle bli en kostnad på många 100-tals miljoner kronor.

– Men det är ingenting dramatiskt i omgivningarna som pekar åt det hållet, säger Sven-Åke Heinemo, miljöhandläggare på mark- och exploateringsavdelningen vid Sundsvalls kommun.

Men det slutliga svaret på den frågan kommer när undersökningen är klar och rapporten är skriven. Ett alternativ man tittar på i nuläget är om tippen behöver tätas ovanifrån så att inte vatten från regn och snö ska rinna ner i föroreningarna och sedan fortsätta ut i Öbäcken och vidare till Björköfjärden. Det andra och billigare alternativet skulle vara att bara täcka över den gamla skogstippen. Mellan de två varianterna skiljer det också ett antal miljoner kronor.

– Det handlar om 10-15 miljoner kronor så det är en ganska stor kostnad, säger Sven-Åke Heinemo.

Det faktum att undersökningen tagit fyra gånger längre tid än som först var planerat beror till stor del på att tippen ligger på en myr, vilket är mycket ovanligt. Det har försvårat undersökningarna eftersom man inte kunnat säkerställa om myren har en bra isolerande förmåga. Frågan man vill ha svar på är om torvmassorna fungerar som ett filter och likt en geologisk barriär stoppar miljögifterna från att läcka ut i naturen.

– Det är en ganska udda soptipp på det viset så det här har tagit en stund för oss att begripa, säger Heinemo.

På tippen finns det mängder av miljögifter, bland annat PCB och PAH. Gifter som är cancerframkallande och skadliga för fortplantningsförmågan hos fisk och vattenlevande däggdjur. Hur stora mängder av gifterna som döljer sig på soptippen kommer undersökningen förhoppningsvis ge svar på. Då kan man också ta beslut om vad som behöver göras för att förhindra ett framtida giftläckage från myren i Njurundaskogarna.