Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ännu oklart ursprung för vildsvinet i Indal

Det finns fortfarande inga klara besked om var det döda vildsvinet som hittats nära Indal kommer ifrån. Men enligt nya rykten finns det en flock i området.
– Jag fick tips i morse om att en sugga med kultingar hade betat under ett äppelträd i närheten, berättar Daniel Östman.

En död vildsvinskulting påträffades på måndagseftermiddagen i diket längs E86 nära Indal. Fortfarande finns många frågetecken kring fyndet.

– Det är riktig mysko. Jag har kollat runt med kompisar i Indalstrakten och ingen känner till något hägn i närheten. Sådant brukar inte kunna hållas hemligt. Men i morse fick jag höra om att man observerat en vidsvinsflock som mumsat på fallfrukt under ett äppelträd strax ovan platsen där kultingen hittades, berättar eftersöksjägaren Daniel Östman.

Att vildsvin kan ta sig upp till våra trakter är inte omöjligt. Djuren är bra simmare och varken Ljungan eller Indalsälven skulle vara ett svårt hinder. Enligt Irene Hedlund på Länsstyrelsen pågår dock ingen aktiv spaning efter fler djur.

– Vi tar gärna emot tips eller om man ringer direkt till polisen. En etablering här uppe är inget vi välkomnar, det skulle skapa stora problem. Vinterkylan brukar skrämma bort djuren men vildsvin kan vandra ganska långt innan dess. Tidigare har Dalälven varit en naturlig gräns för vildsvinens utbredning norrut men de fortplantar sig snabbt.