Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anrik Berlinteater ockuperad

En grupp demonstranter ockuperar den klassiska teatern Volksbühne i Berlin och anklagar den nye teaterchefen för att vilja sälja ut den berömda institutionen.

Aktionen började i fredags och växte i styrka under helgen efter fruktlösa förhandlingar mellan demonstranterna, den nye chefen och stadens myndigheter, skriver nyhetsbyrån AFP.

"Samtalen har strandat utan resultat. Det återstår att se om repetitionerna kan återupptas på måndag", skriver teatern på sin Facebook-sida.

Ockupanternas nätverk "Från damm till glitter" planerar att ockupera byggnaden i östra Berlin i tre månader och under tiden ge gratisföreställningar.

Kollektivet uppmanade på lördagskvällen teaterälskare att komma dit och ta med sig sådant som toalettpapper, skrivare och mat och dryck.

Polisen satte snart stopp för nytillkomna efter det att byggnaden snabbt nådde sin fulla kapacitet på 500 besökare.

Teaterns konstnärlige chef Chris Dercon efterträdde förra året den legendariske Frank Castorf. Dercon möttes omedelbart av kritik från de anställda. Kritikerna anser att den belgiske konsthistorikern inte kan förvalta teaterns arv av provokativ scenkonst och de fruktar att han vill göra teatern mer kommersiell.

Demonstranterna riktar sig också mot Berlins makthavare och protesterar mot förändringar av stadsmiljön.