Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anrika Knaust skänker sängar och tv-apparater – till flyktingbarn

Flyktingbehoven är fortfarande stora i Sverige.
Nu bidrar anrika Knaust med att skänka sina hotellsängar och tv-apparater.

Läs även: Därför blev det strömavbrott i Sundsvall "Det var lite olyckligt"

Totalt handlar det om dryga 80-talet bäddar i olika storlekar, och omkring 150 platt-tv-apparater som nu ska gå till bättre behövande.

– Allt är fullt funktionsdugligt, men för oss är det dags att byta. Sängarna är 13 år gamla och tv-apparaterna har varit med i sex år. På ett hotell måste man ha uppdaterad teknik och moderna saker, säger hotelldirektören Ulrica Widmark Norberg.

Värdet på gåvan uppskattar hon till hundratusentals kronor. Ändå var det aldrig ett alternativ för hotellkedjan att försöka att tjäna en slant genom försäljning.

– Nej, för vår del är allt redan avskrivet och vi behöver inte tjäna pengar på detta. Däremot känns det väldigt roligt att sakerna kan glädja någon annan än att vi skulle slänga bort alltsammans, säger Ulrica Widmark Norberg.

Drivande från hotellets sida i ärendet är husfrun Anna Pettersson som även sköter kontakten med mottagaren av gåvan.

– Vår tanke är förstås att hjälpa till på något sätt i rådande flyktingsituation, och även att bidra till att minska sopberget och överkonsumtion, säger hon.

På Sundsvalls kommun var man inte svårflirtade när erbjudandet dök upp. Ett samtal räckte, även om socialförvaltningen togs på sängen.

– Ja, det här var verkligen en överraskning som gör oss glada, säger Mikael Lindberg, chef för stöd och behandling inom socialförvaltningen.

Tv-apparaterna har redan bytts ut på hotellet och är nu på väg att överlämnas. Sängarna är redo för leverans i början av nästa år. I första hand är det tänkt att ensamkommande flyktingbarn ska få del av gåvorna.

Vi startar boenden allteftersom och sängarna kommer att gå åt som smör i solsken, lovar Mikael Lindberg.

Tv-apparaterna ska bland annat gå till så kallade träningsboenden för ensamkommande flyktingbarn. Bostadsformen påminner om ett litet studentboende med pentry. Eventuellt överskott lagras för andra behov som dyker upp.

– Tv finns i stort sett i alla svenska hem, och det ska även finnas i dessa träningsboenden, fortsätter Mikael Lindberg.

Två som sover extra gott med denna välgärning i bakhuvudet är hotelldirektören och husfrun.

– Ja, det gör vi. Speciellt så här i juletid känns det rätt att kunna bidra på något sätt. Skillnaderna blir extra tydliga då mellan de som har och de som inte har.