Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anställd på Försäkringskassan ska ha gjort 63 otillåtna sökningar – bland annat på närstående

En anställd på Försäkringskassan ska de senaste åren ha gjort 63 otillåtna informationssökningar vid 13 olika tillfällen. Han ska bland annat ha sökt på försäkringsinformation kopplad till honom själv och närstående.

Mannen ska de senaste åren haft flera olika befattningar på Försäkringskassan och 60 av de aktuella fallen ska ha inträffat vid tio tillfällen de två senaste åren. Det visar en utredning av internrevisionen.

De aktuella sökningarna ska inte ha haft någon arbetsrelaterad koppling och bland annat ska mannen ha varit inne och sökt i försäkringsinformation kopplad till honom själv och närstående. Mannen säger sig inte ha några direkta minnen av de otillåtna aktiviteterna, men anger att en möjlig orsak till de släktrelaterade sökningarna är att de kan ha gjorts i samband med någon utbildning.

I utredningen framkommer även att medarbetaren ska ha rekommenderat att ett krav om återbetalning av bostadsersättning skulle avskrivas. Ärendet gällde en person som var skriven på samma ort som mannen. Medarbetaren var inte involverad i något annat ärende kopplat till den här personen, vare sig före eller efter den tidsperiod då återbetalningskravet var aktuellt. Efter att den nya informationen från medarbetaren tillkommit fattade en annan handläggare beslut om att avskriva återbetalningskravet.

Mannen förklarar sin inblandning i ärendet med att han på grund av en tidigare roll "ibland får samtal i ärenden där han exempelvis av den försäkrade ombeds lämna information eller råd".

Mannen är för närvarande anställd vid en avdelning på Försäkringskassan i Sundsvall och ärendet har överlämnats till myndighetens personalansvarsnämnd.

Mer om Försäkringskassan

Från torsdagen: Anställd på Försäkringskassan ska ha knuffat och hotat sin chef

Från onsdagen: Tio anställda på Försäkringskassan utreds i misstänkt muthärva

Från onsdagen (för Plus-kunder): Försäkringskassans IT-direktör om mutmisstankar mot anställda: ”En gråzon”