Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anställda kräver: Bort med ambulanschefen

Måttet är rågat för ambulanspersonalen i Västernorrland.
Nu vänder de sig till ledningen med ett gemensamt krav:
Chefen för ambulanssjukvården måste bort!

Kritiken förs fram i en skrivelse som riktas både till ansvariga chefer och politiker i landstingets hälso- och sjukvårdsdelegation samt till de berörda facken, Vårdförbundet och Kommunal.

Personalen talar om en förtroendekris gentemot ambulanschefen Lars Norberg och hans brist på ledarskap och oförmåga att ta tillvara de anställdas kompetens och erfarenhet i viktiga beslut, inte minst i de senaste årens upphandlingar av ambulansfordon.

Bakom kritiken står en majoritet av de anställda på ambulansstationerna i Sundsvall, Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik.

Kravet är en "förändring snarast". Kontentan är att Lars Norberg måste gå, även om det inte sägs rakt ut.

– Vi har inte direkt uttalat att vi vill att han ska sluta. Vad arbetsgivaren gör är upp till dem. Men vi kräver en förändring, på något sätt, säger Thommy Carlson, ambulanssjuksköterska i Örnsköldsvik och ett av språkrören för personalen i hela länet.

Lars Norberg saknar enligt de anställda verklighetsförankring i operativa frågor. Konkret pekar de på inköpen av Mercedes Vito och senast Mercedes Sprinter som ambulanser, i båda fallen fordon med stora problem att klara norrländskt vinterväglag.

Detta har de anställda ifrågasatt. Attityden de möter är att de ska hålla tyst och lyda. Det har fått missnöjet att jäsa i flera års tid och nu vill de dra fram hela chefsfrågan i ljuset.

– Det här suger ju så fruktansvärt mycket energi. Vi gör det här för vår skull och för patienternas skull. Vi får ju klagomål från patienterna när det inte fungerar, säger Thommy Carlson.

Lars Norberg vill inte kommentera kravet och de anställdas kritik innan han tagit del av skrivelsen. Det kunde han inte göra på torsdagen.

– Jag säger varken bu eller bä innan jag har läst den. Har jag själv fått något exemplar tro? Nä, du ser, den berörde får inte veta något, uppger han.