Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anställda vädjar för Viskananstalten

Personalen vid fångvårdsanstalten i Viskan protesterar i ett brev till justitiedepartementet om kriminalvården mot planerna att lägga ned anstalten.
En nedläggning får till följd att kriminalvården skulle förlora expertis när det gäller vård av sexualbrottsdömda skriver personalen.

Personalen och de lokala fackklubbarna vid anstalten kan inte se att nedläggningsplanerna grundar sig på fakta påpekar man i skrivelsen.

Därför har personalen tagit till pennan för att ge sin syn på planerna.

Anstalten byggdes 1971, då var den en ren rattfyllerianstalt där de intagna till stor del arbetade.

Under åren som gått har anstalten omdanats och är n u en av fem anstalter med inriktning mot sexualbrott och relationsrelaterad brottslighet, som till exempel grov kvinnofridskräkning fortsätter personalen och facket sin skrivelse.

Kriminalvården har också fått i uppdrag av regeringen att utveckla den verksamheten för att motverka våld i nära relationer och sexualbrott påpekar man vidare i skrivelsen.

Så sent som i slutet av september i år beslutade kriminalvårdens generaldirektör att anta den handlingsplan för arbete mot våld i nära relation.

I Viskan finns 118 platser, 80 av dessa är inriktade på relations- och sexualbrott fortsätter skrivelsen till justitieministern och kriminalvårdens ledning.

I skrivelsen påpekas också att det finns speciellt utbildad personal för partnerkontakt med brottsoffren.

I skrivelsen påpekas att nedläggningshotet inte har något med verksamheten att göra utan beror på lokalerna. Kriminalvården har under sebare år valt att teckna mycket korta hyreskontrakt avseende Viskan vilket fått till följd att löpande underhåll blivit eftersatt.

I rådande läge sägs en upprustning kosta 100 miljoner kronor. det är en grov uppskattning påpeka man vidare i skrivelsen och har tagit in offerter som pekar på att offerter från samma entreprenörer som fastighetsägaren anlitar slutar på 12 miljoner kronor skriver personalen och vädjar nu om hjälp att stoppa beslutat om en nedläggning som kan komma om drygt en vecka.