Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anstalten blir tillfälligt flyktingboende

Anstalten i Viskan blir tillfälligt flyktingboende. Ett tilldelningsbeslut har meddelats, och bara detaljer återstår innan boendet får tas i drift.

Annons

Vi har tidigare berättat om de planer som finns om att öppna flera nya tillfälliga flyktingboenden i Ånge kommun, bland annat i före detta Bolbyskolan och Viskananstalten.

Och i det sistnämnda fallet så har man nu kommit ytterligare ett steg på vägen i och med att ett tilldelningsbeslut meddelats.

Enligt Migrationsverket så är det dock inte Bert Karlssons bolag Jokarjo AB, som också var med i anbudsgivningen för Viskan, som kommer att stå bakom verksamheten.

– Det är Bredden Thai House AB som fått tilldelningen i Viskan, säger Tobias Brännlund, biträdande enhetschef på Migrationsverket i Sundsvall.

Det enda som nu återstår att göra innan boendet får öppna är ett besök på plats för att se så anläggningen håller vad som lovats i upphandlingen.

– Man kommer att göra en besiktning först och se att de uppfyller de skall-krav som ställs, säger Tobias Brännlund, biträdande enhetschef på Migrationsverket i Sundsvall.

Beskedet om boendet landade hos Ånges kommunalråd Sten-Ove Danielsson under onsdagen, och han efterlyser en bättre dialog med Migrationsverket.

– Man skulle vilja ha någon form av framförhållning. Vi vet till exempel ingenting om hur många barn som kan komma att placeras här, säger Sten-Ove Danielsson, som inte kan se anstalten som ett lämpligt boende för barn.

Tilldelningsbeslutet innebär att det inom kort kommer finnas tre flyktingboenden i kommunens östra delar. Två i Torpshammar och ett i Viskan.

– Signalerna som vi fått är att Viskan kommer ha cirka 200 platser, och i så fall betyder det att man i det här området tänker placera omkring 400 personer, konstaterar Sten-Ove Danielsson.