Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ansvarig på flyktingboende: "Vi måste anställa någon som är mer Hitler"

Trots upprepade krav fick de som arbetade på flyktingboendet på Åstön inte anställningskontrakt.
Full lön betalades inte ut och de som slutat får inget arbetsgivarintyg och kan därför inte stämpla.

Annons

– Min ekonomi är på minus, säger Lena Åsén som ringt, mejlat och messat flera veckor för att få ett arbetsgivarintyg som hon har rätt till.

Hon slutade i november, är tjänstledig i fyra månader till från sitt ordinarie jobb och står därmed helt utan inkomst.

Lena Sondell började som kökschef samma dag som de första flyktingarna kom, den 4 oktober. Efter en och en halv månad sa hon upp sig, arbetssituationen var orimlig.

– Jag känner mig grundlurad. Arbetsgivarna har raserat den tillit och det förtroende som en gång fanns.

För oktober fick hon betalt för 160 av 354 arbetade timmar i december, fast lönen skulle kommit i november. Resterande 194 timmarna fick hon betalt för först i slutet av december. Men inte för obekväm arbetstid eller övertid.

Läs även: Migrationsverket ska kontakta ansvariga på boendet

Vd Jessica Sandgren skriver i ett mejl till henne att ob-tillägg inte har diskuterats och "det är inget vi använder oss av". Och övertid skulle vara beordrad av arbetsgivaren.

– Jag fick inte vara ledig så jag bedömer det som beordrad övertid. I den muntliga löneförhandlingen skulle jag få betalt för all övertid uppgiften krävde, säger Lena Sondell.

Trots att alla skulle få månadslön hävdades att alla var timanställda. Sedan tog vd:n bort timrapporteringspärmen så de sista veckorna kvinnorna arbetade har de inte korrekta uppgifter för.

Även annat har saknats som kunde ha underlättat för de anställda.

– Det har inte funnits några riktlinjer eller uttalat förhållningssätt gentemot de asylsökande. Jag efterfrågade information som kunde ges till de anställda men det kom aldrig något, vi fick inte informationen vi behövde, säger Lena Sondell.

På grund av det kunde anställda behandlas olika om de hade närmare kontakt med någon asylsökande. Lena Åsén blev uppsagd medan andra fick fortsätta.

Läs även: En helt annan version av verkligheten

Pernilla Wrang arbetade kvar till början av december. Det var många arbetstimmar varje dag och till slut orkade hon inte utan bröt ihop. Hon tvingades åka hem på eftermiddagen.

– Jag hade åkt till mamma, men jag kommer inte ihåg det. Den natten klockan 23.57 fick jag ett sms om att jag var uppsagd.

Hon trivdes att jobba med de asylsökande men det var svårt med ledningens riktlinjer.

– Jag fick order att jag inte skulle bry mig om att någon sitter och gråter.

Attityden var hård. Lena Åsén reagerade starkt på hur en ansvarig uttryckte sig.

– En gång när någon tagit en extra frukt sa han: "Vi måste anställa någon som är mer Hitler". Det var hemskt.