Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ansvarslöst att rösta ja till motionen om att sluta köpa in varor som skapar mikroplaster

Med anledning av insändaren "Sundsvall måste på allvar driva miljöfrågorna – mikroplaster ett hot mot djurriket".

Vi i Centerpartiet är trygga i våra värderingar och har en tydlig bild av vad ett klimat- och miljövänligt samhälle innebär. Vi ger inte upp kampen för en grön omställning och ett väl fungerande samhälle.

Därför är det sorgligt att läsa insändaren från Stefan Falk (L) och Maria Räfsbäck (L). De verkar inte ha koll på läget. Frågan gäller en motion från Miljöpartiet om att upphöra eller minska användningen av produkter som innehåller mikroplaster, eller skapar mikroplaster när de används. Det låter säkert som en intressant idé, så länge som man inte bryr sig om vilka konsekvenser ett så hårt och kategoriskt beslut får för kommunens verksamheter.

Hur ska hemtjänsten fungera utan bildäck på bilarna, och hur ska kommunen hantera de matvaror som i dag packas i plast? Här ger Liberalerna inget svar.

För mig är det självklart att motionen inte kan bifallas, och det har inte med partipolitik att göra. Så vad beror det på? Jo, för att motionen bland annat föreslår att kommunen ska sluta att köpa in varor som skapar mikroplaster när de används. Och här blir det väldigt fel om det införs rakt av. Det skulle betyda att alla plaster ska bort.

Helt plötsligt ska kommunen sluta köpa in en lång rad av varor som är mycket viktiga för att verksamheten ska fungera. Till exempel bildäck, datorer, leksaker, plasthandskar, rengöringsmedel, reservdelar till anläggningar, livsmedel i plastförpackningar, med mera. Hur ska hemtjänsten fungera utan bildäck på bilarna, och hur ska kommunen hantera de matvaror som i dag packas i plast? Här ger Liberalerna inget svar.

Så vad gör kommunen åt mikroplaster idag? Kommunfullmäktige har beslutat om en kemikalieplan och en inköpsstrategi med tydliga och höga miljökrav. Centerpartiet har varit både initiativtagare till och pådrivande för att dessa ska komma till stånd.

Kommunen ska köpa in allt färre varor som innehåller skadliga kemikalier och mikroplaster. Arbetet pågår alltså redan. Därför blir Centerpartiets slutsats att motionen ska anses besvarad.

Att rösta ja till motionen utan att förstå konsekvenserna är ansvarslöst och okunnigt. Vi hoppas att alla ledamöter i kommunfullmäktige gör samma analys som vi har gjort.

Jag har drivit denna fråga under föregående mandatperiod för att få kemikalieplanen i hamn, och frågan har hög prioritet även fortsatt. Centerpartiet tar ansvar, på ett sakligt och faktabaserat sätt.

Kjell Bergkvist, Centerpartiet, ordförande miljönämnden Sundsvalls kommun

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel