Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ansvarslöst och okunnigt att inte bifalla motionen – livsviktigt att sluta köpa in varor som skapar mikroplaster

Det är ansvarslöst och okunnigt att inte bifalla Miljöpartiets motion om mikroplaster.

Centerpartisten Kjell Bergkvist, ordförande i miljönämnden i Sundsvall, menar i en insändarreplik att Miljöpartiets motion om mikroplast är en intressant idé men inget mer, och röstade därför nej till att kommunen ska ta krafttag mot mikroplaster. Kjell påstår att ett bifall till motionen skulle innebära att kommunen helt plötsligt skulle vara tvungen att sluta köpa in viktiga varor till kommunens verksamheter.

I motionens rubrik står det "upphör med eller minskar användningen av produkter som innehåller eller genererar mikroplast". Det får oss i Miljöpartiet att undra om Kjell läst motionen, då han inte ens verkar ha läst rubriken.

Hans påstående att miljökraven i kommunens kemikalieplan och inköpsstrategi räcker, blir därför också svåra att ta på allvar. Dessa dokument nämner dessutom inte något alls om mikroplaster.

Miljöpartiets syfte med motionen är att Sundsvalls kommun ska bli skarpare vad gäller mikroplaster som orsakar stor skada på miljö och hälsa, samt öka kunskaperna och inventera risker utifrån de produkter som används. I motionen hänvisar Miljöpartiet till en handlingsplan från Kommunernas Internationella Miljöorganisation (KIMO) som arbetar för att skydda, bevara och förbättra havsmiljön. Handlingsplanens syfte är att identifiera de kommunala ansvarsområden som bidrar till utsläpp av mikroplast och att ge förslag på, i dagsläget möjliga åtgärder.

Det säger alltså Centerpartiet nej till.

Göteborgs och Malmös kommuner har redan fattat beslut om liknande åtgärder för produkter som innehåller mikroplaster. Båstads kommunfullmäktige har dessutom sagt ja till en centerpartistisk motion om att kommunen ”aktivt ska förespråka en minimering av användning av plast inom samtliga verksamhetsområden” och de ska ”vid relevanta upphandlingar om möjligt ställa krav på produkter som är: - fria från mikroplast, - av 100 procent förnyelsebar plast, samt - se över alternativa materialval".

För Miljöpartiet är det en livsviktig fråga att sluta köpa in varor som skapar mikroplaster när de används och det är för oss inte bara ”en intressant idé”.

Nej, Kjell Bergkvist, det verkar som att du inte har koll på läget och det visar också att ditt centerparti redan har givit upp kampen för en skarpare miljö och klimatpolitik i Sundsvall.

Angel Villaverde (MP)

Maria Algotsson (MP)

Tina Hellberg (MP)

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Läs även:

Ansvarslöst att rösta ja till motionen om att sluta köpa in varor som skapar mikroplaster

Sundsvall måste på allvar driva miljöfrågorna – mikroplaster ett hot mot djurriket

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel