Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Antalet allvarliga fallskador har ökat

Antalet avvikelser som rapporterades inom kommunens hälso- och sjukvård minskade, men antalet fall som slutade med en allvarlig skada ökade. Det framgår av patientsäkerhetsberättelsen för 2015.

Det är en sammanställning av förra årets avvikelserapporter som visar att antalet händelser kopplade till fall var i stort sett på samma nivå som när man gjorde samma sammanställning 2014. Dock med den skillnaden att antalet rapporterade avvikelser som slutade med vad som bedöms som en allvarlig skada, det vill säga någon form av fraktur, steg från 19 till 24.

Hälften av skadorna bestod i en höftfraktur, och alla utom en uppstod vid fall som inträffade på något av kommunens särskilda boenden. I de övriga fallen så inträffade nio av tolv frakturer i den typen av verksamhet.

Totalt upprättades 573 avvikelserapporter om fall, varav 462 var kopplade till händelser på särskilda boenden och resterande inom hemsjukvården.

Näst vanligaste avvikelsen inom kommunens hälso- och sjukvård var avvikelser gällande läkemedel. Där upprättades totalt 107 avvikelserapporter under 2015, vilket är en minskning jämfört med hur det såg ut 2014. Flest avvikelser skedde under juli månad, 19 stycken, medan november var den månad som klarade sig bäst med tre rapporter.

Den största minskningen i förhållande till 2014 svarar avvikelser gällande övriga händelser inom hälso- och sjukvårdslagens område för. Där upprättades i fjol endast tre avvikelserapporter, medan året innan resulterade i sjutton rapporter.

Även avvikelser gällande ej utförda ordinationer minskade, liksom avvikelser angående medicintekniska produkter där inte en enda händelse finns inrapporterad från 2015.

Slutligen visar sammanställningen att antalet avvikelser om trycksår ökade från tre till fyra, och att antalet anmälningar som gjordes enligt lex Maria var två till antalet, vilket var lika många som gjordes året dessförinnan.

Läs också: Lex Maria-anmälan efter trycksår

Hela patientsäkerhetsberättelsen för kommunal hälso- och sjukvård i Ånge kommun finns att ladda hem här (pdf-fil, extern länk).