Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Antalet utandningsprov minskar dramatiskt – 2012 testades tre gånger så många förare

Polisen i Västernorrland har dramatiskt minskat antalet alkoholutandningsprov. Under första halvåret 2016 gjordes 18 208 prov, vilket är en tredjedel av hur många som utfördes för fyra år sedan.

– Vi är inte nöjda med att vi tar färre utandningsprov. Samtidigt hade det varit ännu värre om antalet rattfyllerister hade minskat i samma omfattning, men det har de inte. Uppenbarligen är vi duktigare på att bara ta mer kvalitetsblås så att färre blås ändå ger ungefär samma antal rattfyllerister, säger Kenneth Bergquist, stf polisområdeschef i Västernorrland.

Enligt polisens egen statistik gjordes 55 397 utandningsprov under första halvåret 2012 för att sedan sjunka till 33 292 prov under första halvåret i fjol. Under årets första sex månader är samma siffra nu nere på 18 208. Enligt polisen kan den senare siffran korrigeras något eftersom flera alkometrar inte har hunnit tömmas under semestern, men trenden visar ändå på en kraftig nedgång.

Läs också: Allt fler polisutredningar läggs på hög i Västernorrland – 3 748 ärenden oredovisade

– Och jag tror även att vi behöver bli bättre på att ha kvantitet när det gäller alkoholutandningsprov och jag är ganska säker på att under hösten kommer vi se bättre siffror även där, säger Kenneth Bergquist.

Från facket och Polisförbundets sida är man betydligt mer oroad över den vikande statistiken.

– Jag tycker det är förödande. Man har ju lagt ner trafikpolisen och lagt dem på lokalpolisområden där de ska sköta trafikarbete tillsammans med ingripandepolisen. Men blir vi för lite folk på ingripandeenheten så tas de i anspråk. Det finns för övrigt inte så många trafikpoliser kvar i Sverige och de är en utdöende art, säger Carina Ytterström, ordförande i Polisförbundet Västernorrland.

Läs också: Sommarbemanning på polisen – så många patruller finns i Västernorrland: "Vi är för få poliser"

Hon ser en klar koppling till bristen på poliser.

– Man hinner inte med. De få poliser som finns får åka från jobb till jobb hela tiden och då blir det inte lika många kontroller, säger Carina Ytterström.

Kan en effekt bli att det blir fler rattfulla förare ute på vägarna?

– Det skulle det kunna bli, säger Ytterström.

Minskningen av antalet nykterhetskontroller är å andra sidan ingenting unikt för Västernorrland. Samma utveckling gäller över hela Sverige.

Läs också: Polisen underbemannad – tar in pensionärer för att täcka upp

Tidigare hade polisen kvantitativa mål på hur många alkoholutandningsprov som skulle göras i landet och 2012 låg siffran på 2,5 miljoner stycken som sedan fördelades länsvis ut över Sverige.

– Men någonstans där började antalet utandningsprover att minska. Det är ingen som exakt har analyserat orsakerna, men regionen och ledningen för det brottsförebyggande arbetet tittar mycket på det här och även ledningen för den nationella polismyndigheten, säger Leif Hemmingsson, verksamhetscontroller vid Polisen i Västernorrland.

Betyder det att man gjorde onödigt många nykterhetskontroller tidigare?

– Nej, det är det aldrig för varje kontrolltillfälle genererar lite andra effekter. Allmänheten blir till exempel uppmärksam på att polisen finns ute i samhället. Den allmänna rättsuppfattningen är att medborgarna har väldigt låg tolerans mot rattfylleri och vi har fullt stöd för att fortsätta med de här kontrollerna, säger Leif Hemmingsson.

Läs mer:

Trots färre tester – ungefär lika många åker fast för rattfylleri som tidigare

Enkät: Hur reagerar du på att allt färre testas för rattfylleri?