Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Antibiotikaresistens är en global ödesfråga

Resistens mot antibiotika är en global ödesfråga, ett växande hot och en av vår tids största utmaningar. Förra året beräknas 25 000 människor inom EU dött på grund av antibiotikaresistens.

Den 18 november var det den europeiska antibiotikadagen. Vi vill uppmärksamma dagen och hur viktigt det är att gemensamt arbeta målmedvetet för att antibiotika används på ett ansvarsfullt sätt. Det är 30 år sedan Sverige tog ett världsunikt kliv när vi förbjöd tillväxtbefrämjande antibiotika. Sedan dess har våra svenska aktörer arbetat hårt för att minska användningen av antibiotika i djurhållningen. För att lyckas har vi behövt hålla djuren friskare för att minska behovet av medicinering. Antibiotika ska användas endast till djur som faktiskt är sjuka och inget annat. Det är hela branschen i vårt land – producenter, veterinärer och näring – överens om, men så ser det tyvärr inte ut i hela världen.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

I motsats till i Sverige ökar användningen av antibiotika globalt och är ett växande problem. Det finns länder som använder 300–400 milligram per kilo att jämföra med Sveriges siffra 12 milligram. Vår låga nivå är resultatet av det medvetna beslutet som fattades för 30 år sedan samt ett hårt, förebyggande djurhälsoarbete som våra engagerade bönder dagligen bedriver. Genom åren har också många svenska innovatörer utvecklat smarta och effektiva lösningar för att underlätta det dagliga djurhälsoarbetet. Vi sprider vår svenska modell för djurvälfärd till andra länder. Vår föredömliga grisuppfödning är exempelvis förebild för allt fler länder som nu besöker oss, för att se och lära.

Läs också: Värna om miljön och din hälsa – bli vegan

Men det räcker inte med att lyfta fram Sverige som ett föregångsland som andra kan inspireras av. Vi har sedan många år drivit en tydlig linje inom EU för att få till regler på den europeisk nivå som minskar användningen antibiotika. Framgångar har åstadkommits men det går alldeles för sakta. Och många stora europeiska länder motsätter sig dessvärre våra strängare krav på sin djurproduktion.

När den politiska vägen möter motstånd är det viktigt att uppmärksamma konsumenternas möjligheter att påverka. Konsumenter vill ha säkra livsmedel från en produktion med låg användning av antibiotika i maten, men för att kunna välja måste de få den information som behövs. Det är därför glädjande att vi sedan den 20 april i år har livsmedelsmärkningen från Sverige. Den möjliggör för konsumenten att aktivt välja mjölk, kött och andra produkter som framställs med mycket låg antibiotikaanvändning.

Läs också: Tänk på djuren i helgens firande

Användningen av antibiotika är en ödesfråga. Vi står inför tuffa utmaningar. Men vi är övertygade om att målmedvetet politiskt arbete internationellt, spridande av den svenska modellen för djurvälfärd och möjligheten för konsumenterna att göra medvetna val är nyckeln till att klara denna utmaning.

Sven-Erik Bucht (S)

Landsbygdsminister

Kristina Nilsson (S)

Riksdagsledamot Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel