Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Antibiotikaresistens är ett allvarligt hot

Antibiotika förknippar de flesta med ett par utskrivna tabletter för att snabbt kunna tillfriskna vid en enklare infektion. Det finns dock en baksida. Under den senaste veckan har frågan om antibiotikaresistens uppmärksammats över hela Europa med anledningen av den årliga Europeiska antibiotikadagen. Antibiotikafrågan är nämligen betydligt större än bara frågan om ett snabbt tillfrisknande vid enklare sjukdomar. Det är en fråga om vår civilisations överlevnad.

Fortsätter överanvändningen av antibiotika i framförallt livsmedelsproduktionen så riskerar vi att allt fler sjukdomsbakterier som finns hos både människor och djur blir resistenta. Det leder till att mängder med mediciner slutar fungera och vi skulle hamna på en medicinsk nivå liknande den före första världskriget. Därför måste vi från politiskt håll agera kraftfullt.

Centerpartiet vill därför bland annat tillsätta en global kriskommission för antibiotika, förändra EU:s forskningspolitik och förbjuda att ge antibiotika till friska djur. Men det finns all anledning att engagera sig i frågan även på lokal och regional nivå – då vi riskerar att få stora kostnadsökningar för ökad sjukfrånvaro och fler vårdplatser.

Centerpartiet har därför föreslagit att landsting och regioner ska engagera sig mer för att öka kunskapen om antibiotikaresistens. Vi vill också att det ska vara krav på minst svenska djurskyddsregler i alla upphandlingar, för hur vi behandlar våra djur påverkar människans hälsa. Dessutom ska det vara höjda krav på minskad föreskrivning av antibiotika. Det här är viktiga och konkreta förslag som skulle minska överanvändandet av antibiotika och därmed öka möjligheterna för kommande generationer att leva lika friska liv.

Antibiotikans fantastiska möjlighet att bota både djur och människor från infektioner är en av de främsta fördelarna i det moderna samhället, men precis som den industriella utvecklingens påverkan på miljön, så kommer denna medicinska utveckling också med stora utmaningar.´

Varje år dör runt 700 000 människor världen över till följd av antibiotikaresistens och om inget drastiskt snart sker så kommer dödsfallen räknas i miljoner och de samhällsekonomiska kostnaderna vara enorma. Det krävs därför kraftfullt politiskt agerande, men också att vi som individer är beredda att ändra vår livsstil.

Vi vet att många människor är beredda att ställa om sina liv för att minska sin klimatpåverkan och liknande omställning krävs när det gäller antibiotikaanvändningen. Vården behöver se över utskriften av antibiotika för att undvika att antibiotika används i onödan och vi behöver sluta se det något dyrare köttet som en kostnad och istället se det som en investering i kommande generationers hälsa.

Från Centerpartiets sida är vi beredda att ta ansvar för att klara av stora utmaningar för vår civilisation och vi fortsätter därför outtröttligt arbetet på såväl europeisk, nationell och lokal nivå. Vi välkomnar därför att frågan om antibiotikaresistens nu uppmärksammas över hela Europa och hoppas att det sätter press på de politiska rörelser som fortfarande inte tar frågan på tillräckligt stort allvar.

Fredrick Federley (C)

Europaparlamentet

Jonny Lundin (C)

EU:s regionkommitté

Anita Hellstrand (C)…

Kjell Bergkvist (C)

Landstingsledamöter

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel