Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Antik sanningslidelse klär av samtiden – Oidipusdramat sätts upp på Dramaten

Med utstuckna ögon vandrar Oidipus tillsammans med sin dotter Antigone. En bruten före detta kung och en blivande rebell med dödsförakt. Nu intar de två huvudpersonerna Dramaten tillsammans.

Han är sin egen pappas mördare och sin mors äkta man. Publiken vet – Oidipus gör det inte, även om ångesten lyser om Reine Brynolfssons sårbare kung.

Gång på gång blir han avrådd från att söka sanningen om sig själv, men han fortsätter ändå. Den blinde Teiresias, här som en barsk, klok gammal siare i Gunnel Lindbloms gestalt, försöker få honom att låta bli. Det gör även herden (Hans Klinga), han som en gång fick det övergivna barnet av Oidipus fru – och, ska det visa sig, mamma.

På publikplats blir det fruktansvärda blir minst sagt kännbart.

– Ja, verkligen, säger regissören och Dramatenchefen Eirik Stubø som är tagen av Oidipus starka sanningslidelse.

– När man håller på med en pjäs filtrerar man allt som händer genom den, och plötsligt såg jag hur våra politiker gjort det till en konstform att inte exponera sanningen. Oidipus är en antites till det. Han upptäcker ganska tidigt att något är skumt och att det kan gå ut över honom själv. Men han fortsätter ändå, sanningen ska fram. Och jag tror det är därför som gudarna till slut lyfter honom, det finns något väldigt sympatiskt i det här.

På Dramatens stora scen ser Oidipus och Antigone ut att vara hämtade direkt från Nybroplan i Stockholm. Rök, dimma och diskret moderiktiga kläder paras med Sofokles 2 500 år gamla dramer. Poeten Marie Lundquist har omtolkat texten utifrån Emil Zilliacus respektive Hjalmar Gullbergs översättningar. Språket är kärnfullt, ibland förstärkt med stillsam musik, i en naken iscensättning typisk för Stubø.

– Jag utgår från texten och människorna och försöker göra det så klart, tydligt och spännande som jag kan. Någonstans är min bild av den grekiska teatern avgörande för hur jag ser på teater: de spelade på en öppen plats, utan illusion, och distinkta scenkostymer.

Det har gått 60 år sedan hunden Lajka sköts upp i rymden, men 66 år sedan "Kung Oidipus" senast hade premiär på Dramaten. "Antigone" däremot återkommer på svenska scener. Dramat om den unga kvinnan, som trotsar makten, kung Kreon, och hellre dör än lyder, är lättare att koppla till en politisk samtid än vad Oidipus är, menar Stubø som ville göra båda.

– De funkar var för sig, men man vinner väldigt mycket på att se dem tillsammans, säger Sanna Sundqvist som spelar Antigone.

– Man får se var hon kommer ifrån, hennes arv, och vad det kan göra med ett barn. Det har varit så mycket tragedi att hon har ett väldigt starkt behov av upprättelse tror jag.

Med händerna i byxfickorna och svart nagellack står hennes Antigone stadigt på scen: "Nu min syster är det dags för dig att visa om du är modig eller feg".

– Jag tycker jättemycket om att det är så avskalat, att de blir riktiga människor som står där. Det är något nästan kusligt med det, säger Sanna Sundqvist efter repetitionen.

Men hur rebellisk är hon egentligen? Antigone vill, mot kungens vilja, begrava sin bror eftersom hon tror på ett liv efter detta. Det är gudarnas och familjebandens lagar som hon åberopar, det vill säga det traditionella, konstaterar Eirik Stubø.

– Ambivalensen är det intressanta. Hon ses ofta som en modern gestalt som gör uppror mot makten, men samtidigt står hon för det gamla.

"Oidipus/Antigone" har premiär den 3 november.

Fakta: Antiken på Dramaten

"Oidipus/Antigone" får premiär på Dramatens stora scen den 3 november. De både förställningarna ges både vid samma tillfälle och var och en för sig. Under spelperioden arrangeras en stor mängd aktiviteter som bokcirklar, samtal och föreläsningar både om själva uppsättningen och om Sofokles två pjäser.

Ensemble: Reine Brynolfsson, Sanna Sundqvist, Stina Ekblad, Hannes Meidal, Gunnel Lindblom, Ellen Jelinek, Kicki Bramberg med flera.

Erika Josefsson/TT