Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äntligen ett anständigt beslut om de afghanska tolkarna

Migrationsdomstolen kör över Migrationsverket och ger tre afghanska tolkar uppehållstillstånd i Sverige.

Det mål som Migrationsdomstolen nu avgjort gäller fyra tolkar som fått avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd av Migrationsverket – med motiveringen att de inte kan söka asyl om de inte befinner sig i Sverige.

Nu river Migrationsdomstolen upp beslutet och beviljar tre av tolkarna uppehållstillstånd på grund av "särskild anknytning" till Sverige. Detta i enlighet med Europakonventionen. Den fjärde tolken nekas uppehållstillstånd eftersom det är oklart om han verkligen tjänstgjort åt den svenska ISAF-styrkan.

"En samlad bedömning av deras tjänstgöring för den svenska styrkan och vad de obestritt uppgett om sin situation gör att tre av tolkarna, under beaktande av Europakonventionen, bedöms ha särskild anknytning till Sverige", säger chefsrådman Fredrik Löndahl till Sydsvenska dagbladet.

Läs mer: Afghanska tolkar får uppehållstillstånd i Sverige

Det är glädjande att Migrationsdomstolen tar det enda rätta och moraliskt anständiga beslutet.

Frågan om de afghanska tolkarna har tyvärr blivit en följetong i Sverige.

Läs mer: Skamligt att svenska veteraner lämnats i Afghanistan

Under 2014 beviljades 23 tolkar som jobbat för försvaret uppehållstillstånd i Sverige. De kom hit som kvotflyktingar genom det så kallade vidarebosättningsprogrammet. Men alla har inte fått samma möjlighet. Enligt uppgift ska ett tjugotal tolkar som har jobbat för Sverige lämnats kvar.

Kritiken har varit skarp och det är många som kämpat för de afghanska tolkarna, inte minst har engagemanget varit stort bland svenska veteraner. Det är fullt logiskt då de som tjänstgjort för Sveriges räkning i Afghanistan vet och kan vittna om vilka risker tolkarna tagit och hur avgörande de har varit för att insatsen skulle bli framgångsrik.

Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna, SVF, driver sedan ett antal månader tillbaka en kampanj för tolkarna. Bland annat samlar förbundet in pengar till advokatkostnaderna för de 22 personer som tjänstgjort med den svenska försvarsmakten och som fruktar för sina liv. SVF vill att tolkarnas rätt till prövning ska säkerställas.

För SVF och alla de som kämpar för sina afghanska veterankamraters sak är avgörandet i Migrationsdomstolen en seger.

Domen kan också få stor betydelse för andra afghanska tolkar som jobbat åt Sverige.

Låt oss hoppas det.

Att tolkarna i Afghanistan och dess anhöriga svävar i livsfara är ett obestridligt faktum och Sverige måste självklart ta ansvar för människor som med fara för eget liv arbetat åt Sverige.

Läs mer: Jan Guillou - en kolumnist i trotsåldern