Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äntligen finns en möjlighet att bli fri från vår sjukdom

Annons

Nyligen skedde ett stort och viktigt medicinskt genombrott för oss som lever med hepatit C. De nya mediciner som nu finns att tillgå har gett många av oss patienter nytt hopp om att äntligen få bli av med vår sjukdom. Samtidigt finns det i dag begränsningar som innebär att patienter nekas behandling.

Runtom i Sverige bär omkring 45 000 personer på hepatit C. Sjukdomen kan leda fram till allvarliga komplikationer som leversvikt, skrumplever eller levercancer och är i dag en av de vanligaste orsakerna till levertransplantationer i Sverige.

De mediciner som tidigare funnits på marknaden är inte i närheten av lika effektiva som de som nu finns att tillgå. Dessutom är biverkningarna hos de gamla medicinerna mycket påtagliga, med allt vad det innebär för oss patienter. Under en så kort period som 12 veckor kan hela 95 procent av de behandlade patienterna bli helt virusfria. Detta innebär att hepatit C i Sverige i det närmaste skulle kunna utrotas på sikt.

Det är mycket glädjande att resurser från nationellt håll skjutits till för att bekämpa hepatit C. Satsningarna innebär möjligheter för regioner och landsting att prioritera att fler patientgrupper ska behandlas. Samtidigt skiljer sig behandlingen av sjukdomen mycket åt över landet. Vissa landsting har erbjudit bredare grupper möjlighet till behandling, medan andra fortfarande begränsar sig till de mest sjuka.

För att uppnå en målsättning om att utrota sjukdomen måste regioner och landsting vara beredda att ta beslut om att fler ska behandlas. Tillsammans med krafttag regionalt efterlyser vi en nationell handlingsplan för hur sjukdomen ska utrotas.

Det är viktigt att kostnader på kort sikt inte får vara avgörande för vem som ges möjlighet till behandling. Vi är övertygade om att samhällsvinsten på sikt långt överstiger kortsiktiga kostnader i form av minskad risk för fortsatt spridning av viruset, följdsjukdomar och framtida komplikationer.

För oss patienter är det frustrerande att inte fler får tillgång till behandling trots att de medicinska framstegen inneburit att många patienter fått nytt hopp om att äntligen kunna bli frisk från sin kroniska sjukdom.

Med en tydlig plan för hur samhället skulle kunna ta sig an utmaningarna kring sjukdomen kan vi åstadkomma det som fram till nyligen inte var möjligt - att denna allvarliga sjukdom försvinner helt i Sverige. Den långsiktiga samhällsekonomiska vinsten av detta skulle vara mycket stor. Men för oss patienter handlar det om att det nu äntligen finns en möjlighet att kunna bli fri från vår sjukdom – det handlar om rätten att bli frisk.

Suzanne Borén-Andersson

Ordförande Riksföreningen Hepatit C

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel