Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äntligen i Sverige – men Dilba får inte träffa sin son

För tre år sedan kom Mohammed Sido till Sverige. Under torsdagen anlände hans mamma, Dilba. Nu befinner hon sig på Migrationsverkets uppsamlingsplats i Malmö. Utanför byggnaden står Mohammed. En grind och ett stängsel skiljer dem från att träffas.

– Jag åkte till Malmö under onsdagen och gick till Migrationsverket för att höra om de visste vart min mamma skulle hamna men jag fick ingen hjälp, säger Mohammed Sido.

Efter två månaders flykt är Dilba Sido framme i Sverige. Mohammed visste att hon skulle komma till Malmö men inte vart hon skulle hamna. Migrationsverket har flera platser dit flyktingarna skickas innan de registreras. På vinst och förlust åkte Mohammed till Mässan i Malmö. En plats dit många flyktingar kommer.

– Jag stod här ute vid grinden och helt plötsligt fick jag se min mamma där borta bakom grinden.

Det är ungefär 30 meter mellan Mohammed och hans mamma, Dilba. De kan se varandra men inte prata eller träffas, avståndet är för långt.

– Jag har frågat poliserna som är här ute om de kan ge en lapp med mitt nummer till mamma, men de vägrar.

Glädjen av att se sin mamma efter alla dessa år är stark men när de kommer att få träffas på riktigt vet Mohammed inte.

– Jag vet inte vart hon kommer att föras för registrering och ingen vill berätta det för mig.

Mohammed har bara en möjlighet. Han måste vänta utanför stängslet till dess att han ser sin mamma lämna området in någon av Migrationsverkets bussar. Sedan är det bara att ta rygg på bussen och följa efter dit den än må åka.

– Jag har ett hem och familj i Borås och det enda jag vill är att ta med mig mamma dit.

Han är kritisk till att man inte låter honom komma i kontakt med Dilba.

– Hon är mycket sjuk och måste stå ute i kylan för att se mig. Jag ser att hon är orolig men jag vill inte att hon ska tänka på mig – det är jag som ska tänka på henne.

– Migrationsverket har ju inte asylplatser så det räcker och här har jag ett hem att erbjuda min mamma, men jag får inte göra det.

Mohammed har uppehållstillstånd, studerar på SFI och bor med familj och tre barn i Borås. Han berättar att barnen bara har en önskan:

– De ringer hela tiden när jag är här i Malmö och frågar "Pappa, när kommer farmor?". Men jag kan inte svara på det.

Då trycket av asylsökande är så stort har Migrationsverket ingen möjlighet att hjälpa släktingar att komma i kontakt med varandra.

– Vi måste prioritera att människor får hjälp med mat och liggplats, säger Charlotte Jakobsson på Migrationsverket.

I dagsläget söker ungefär 1500 personer asyl i Sverige varje dag. Tidigare, då siffran var lägre, hade Migrationsverket möjlighet att etablera kontakt mellan asylsökande och deras släktingar i Sverige.

– I nuläget kan inte Migrationsverket hjälpa till, säger Charlotte Jakobsson.

Hon hänvisar de som vill få kontakt med sina släktingar till frivilliga organisationer som Röda Korset.

– De kan verka som en bro och vi hoppas att fler frivilliga vill hjälpa till med detta.