Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äntligen markerar Fredrik Reinfeldt mot Moderaterna

Fredrik Reinfeldt är förmodligen det närmaste en landsfader av Tage Erlanders snitt som Moderaterna någonsin har kommit. Men Reinfeldt är borta och den liberala migrationspolitik som han stod för är ett minne blott.

När nöden i vår omvärld är som störst ser Socialdemokraterna om sitt hus, och moderata partigängare gläds åt att M driver regeringen framför sig. Vi ska ha "ordning och reda i flyktingpolitiken", heter det. Flyktingarna får däremot ha det hur de vill bara de inte kommer hit.

För Moderaterna räcker det inte med andrum. Flyktingstopp ska det vara.

För inte särskilt länge sedan var läget annorlunda. Moderaterna var annorlunda. Moderaterna hade Reinfeldt, som kom att bli något av borgerlighetens gemensamma stolthet och styrka. Reinfeldt höll främlingsfientligheten kort och linjen liberal.

Nyligen talade landets tidigare statsminister på en gala som Postkodslotteriet anordnade. Reinfeldt kritiserade systemkollaps-retoriken och påminde om flyktingarnas utsatthet. Talet var vasst, passionerat och effektivt.

Eftersom Reinfeldt måste ha förstått att talet skulle komma till allmän kännedom måste hans ord utläsas som en underförstådd protest mot Moderaternas nuvarande färdriktning. Som en påminnelse om att vissa principer faktiskt är värda att slåss för även om det innebär att man måste gå emot det egna partiet.

När man ser Anna Kinberg Batra stå i SVT Agenda (20/3) och slingra sig undan sitt, Europas och Sveriges ansvar känns saknaden efter Reinfeldt stor. Den hugger till och vill sedan inte släppa.

Så otroligt synd att du trädde tillbaka, Fredrik Reinfeldt. Din kompass hade verkligen behövts i dessa dagar.