Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Äntligen" – Ny organisation ska ge Riksserien samma status som SHL

Damhockeyn har tagit stora kliv framåt de senaste åren. Men det är lång väg kvar till samma status som herrhockeyn. Nu bildas Svenska Damhockeyligan (SDHL) för att jämna ut villkoren.

Annons

SDHL AB: det är namnet på den nya rikstäckande organisation som ska driva Riksserien framöver. Paraplyorganisationen ska på sikt ge damhockeyn samma förutsättningar som herrhockeyn.

– Det är mycket positivt. Du såg ju inramningen i finalen, det var ju en propaganda för damhockeyn som jag aldrig varit med om förut. Det var fantastiskt och vi har tänkt höja damhockeyn ännu en nivå, säger Curt Johansson, före detta ordförande i Luleå hockey och tillförordnad ordförande i interimstyrelsen för SHDL.

Han talar om SM-finalen i Riksserien mellan Linköping och Luleå/Munksund-Skuthamns SK som spelades inför rekordpublik. Det var en 4179 huvuden stark publik som hejade fram hemmalaget Luleå till vinsten. Men även om damhockeyn har tagit stora steg framåt sportsligt saknas det mycket för att damerna ska ligga på samma nivå som herrarna. Därför grundas den nya organisationen.

– Jag har ju varit ordförande för Luleå hockey i 10 år och klev av i juni. Då hade vi precis fattat beslut om att ha ett damlag och tog över Munksund-Skuthamn. Då tittade jag över hur damhockeyn såg ut i Sverige och det fanns ingen paraplyorganisation, det fanns ingen som tog damernas intresse till vara mot förbundet och klubbarna, säger Johansson och fortsätter:

– Det är dit vi har velat komma för vi vill ju förbättra grundförutsättningarna för damhockeyn, både sportsligt och ekonomiskt och det kan man bara göra genom en sådan här organisation. Vi är väldigt angelägna att komma i kontakt med presumtiva sponsorer som vill vara med i en sådan här satsning. Och som stämmer överens med de värderingar som vi har.

Sökandet efter sponsorer har påbörjats men har ännu inte lett fram till något. Tills vidare är också oklart vad Curt Johansson kommer att ha för roll i SHDL.

– Just nu har den här gruppen utsett mig till ordförande i interimstyrelsen och jag driver det här projektet. Vad som händer efter ordinarie bolagsstämman vet jag inte.

Det finns flera faktorer som har hindrat damhockeyns utveckling, inte minst den skrala ekonomin, men Curt Johansson tycker att det är svårt att precisera exakt vad som hindrat utvecklingen.

– Det handlar inte bara om sport och ekonomi utan också om jämställdhet. De klubbar som är med i det här måste ta på sig ett ansvar: alla små tjejer som vill spela hockey ska kunna göra det och det ska ske på samma villkor som för pojkarna, säger han och fortsätter:

– Det andra är att damhockeyn måste lyftas fram och synliggöras på ett helt annat sätt. Har man damhockey i en SHL-klubb ska matcherna spelas på huvudarenan och man ska ha fina omklädningsrum. Damlaget ska synliggöras på hemsidan och det ska inte bara vara A-lagets lagkapten utan även damlagets kapten som åker på PR-event, säger Curt Johansson.

Lönerna är fortfarande en svår fråga men även där hoppas Johansson att organisationen på sikt ska kunna göra skillnad.

– Vi kan inte jämställa lönerna. Det måste dock vara en målsättning. Om damer spelar hockey i Sverige ska de få ersättning.

Den nya organisationen har tagits väl emot av förbundet, av SHL och av klubbarna. De tio lagen som är med i Riksserien är med i projektet och är eniga om att det behövs en paraplyorganisation, även om det har hänt saker inom sporten de senaste åren.

– Damlaget tog ju OS-silver 2006 men den biten har inte utvecklats på det sätt som man trott. I dag är vi inte lika bra som vi var då men vi ser att det jobbas och förbundet har gjort en bra insats. Det finns hockeyskolor för små tjejer också, den verksamheten har haft en väldig skjuts de senaste åren. Det är allt fler klubbar som driver verksamhet för tjejer, och det är det bästa sättet att skapa bredd för framtiden.

Även från media är uppmärksamheten kring damhockeyn till viss del på undantag. Men Curt Johansson tycker att det finns lokaljournalistik som bevakar damhockeyn på ett bra sätt. Och för honom är det klubbarna som har det största jobbet framför sig.

– Det viktigaste är att klubbarna själva jobbar på den här biten. Det kräver mer arbete så klart.

Curt Johansson har varit drivande i hela projektet vilket han påbörjade när han slutade som ordförande i Luleå hockey och fick tid över. Han har gjort mycket, men det är en lång bit kvar innan arbetet är klart.

– Jag ska försöka driva det här arbetet in i mål så att vi har skapat någonting bra som kan fungera framöver till gagn för damhockeyn. När jag slutade fick jag tid och tänkte att det fanns utrymme att göra en sådan här satsning och alla klubbar var på, förbundet var på.

Och även från damhockeyprofiler kom positiva reaktioner när beskedet nådde dem.

– Danijela Rundqvist sa det också: "Äntligen", när hon fick höra om det. Det är hög tid att det görs något, säger Curt Johansson.

Fotnot: Interim betyder tills vidare och i det här fallet är det en tillförordnad styrelse som sköter arbetet innan bolagsstämman hålls och ordinarie styrelse väljs.