Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anton Axelsson öppnar för spel redan på tisdag: "Timrå IK har en plats i mitt hjärta"

Anton Axelsson är tillbaka i Timrå IK igen.
På juldagen gjorde hockeyprofilen sin första träning i Timrå Isstadion.
Nu berättar 29-åringen om känslorna för Timrå IK, skadeproblemen och supportrarnas SMS.
– Om Roger tar ut mig så är det aktuellt med spel 29 december, säger Anton Axelsson.

LÄS MER: Tidigare Timrå IK-profilen aktuell för comeback

Nyheten kom säkerligen som en överraskaning för många dagen innan julafton. Anton Axelsson gjorde tre operationer under sommaren och har inte spelat en enda match i SHL den här säsongen, men planen har varit att bli spelklar innan årsskiftet och de senaste veckorna har han kommit allt närmare en comeback.

Då dök också en utlåning till Timrå IK upp som ett alternativ.

– Vi började prata om det för några veckor sedan och nu blev det snabba ryck. Det känns jättebra, säger Anton Axelsson.

Hans flickvän kommer från Timrå och Frölundaspelaren har därför återvänt till Medelpad varje år sedan han lämnade Timrå IK 2011.

– Vi åker upp någon helg då och då, under somrarna och kring jul. De senaste åren har vi nog varit här fyra, fem veckor per år, säger Axelsson.

På juldagen var han tillbaka i Timrå Isstadion för första gången på länge.

– Mycket var sig likt i omklädningsrummet och så. Det var lite speciellt att glida in på isen igen, säger Axelsson.

De senaste tre veckorna har han tränat för fullt med Frölunda, men efter den långa frånvaron är det oklart hur långt kvar det är till matchformen. Därför var det inte på förhand helt fastställt om Anton Axelsson ska spela matcher med Timrå IK. Känslan avgör.

– Klart att jag ligger lite efter med puckkontrollen och så. Känns det inte bra så ska jag ju inte spela, men nu har det faktiskt känts bra och om Roger (Timråtränaren Forsberg) tar ut mig så är det aktuellt med spel 29 december. Vi får se.

Hur har det varit att göra så många operationer på kort tid?

– Det har varit okej ändå. Jag har varit så inställd på det. Det är klart att det inte varit det roligaste när man vaknat varje dag och vetat att det bara varit fys, svett och att bygga kondition som väntat. Men så var det och det är bara att gilla läget, säger han.

Förra säsongen var fylld av skadeproblem och smärta.

– Jag har spelat väldigt skadad. Jag valde att fortsätta säsongen även fast jag var skadad och det var både tejpning och andra grejer. Det var kämpigt.

Nu har handleden, höften och axeln har åtgärdats.

– Handleden blir aldrig helt återställd, men den är förstås läkt och det ska inte påverka mitt spel mycket. Jag saknar mest rörlighet, men har även lite smärta.

Det har hänt mycket sedan Anton Axelsson lämnade Timrå IK efter fyra säsonger (2007-2011). Bara Per Hallin och Jeremy Boyce är kvar i truppen.

– Pelle har jag haft en del kontakt med. Sedan träffar jag Anton Lander en del på somrarna, Eric Moe känner jag fortfarande och jag har ju träffat några av de andra också. Simon Fernholm var ju med oss en sväng i Frölunda också.

Hur kändes det på första träningen här?

– Det var bra fart på träningen och jag fick kämpa för att hänga med. Jag var riktigt trött efter passet. Alla tester och så visar att jag är i bra form, men det är ändå annorlunda när man ska gå in i matchsituationer.

Hur var mottagandet?

– Jag var som vem som helst. Det var inga konstigheter. De här spelarna är vana att få in spelare under säsongen och de hälsade mig varmt välkommen och det var inget mer med det. Materialförvaltaren Anders Huss är ju kvar och så Kicki Höglund (massör), så det var kul att träffa dem också.

Hur har du utvecklats som spelare sedan du lämnade?

– Jag är mer rutinerad och tar smartare beslut. Sedan vet jag ju inte hur jag kommer att vara här nu, jag har ingen aning eftersom jag inte har spelat riktig hockey på nästan ett år. Det är väldigt svårt att veta var jag är, men det jag vill bidra med är hårt jobb, säger Axelsson.

Med sin uppoffrande spelstil blev han en uppskattat spelare bland Timrå IK-supportrarna under tiden i klubben.

– Jag fick något pris av dem kommer jag ihåg och det uppskattas ju. Nu har jag fått några SMS och sådant från fans som hälsar välkommen tillbaka, så det är kul. Jag försökte göra allt för Timrå IK när jag var här, det var det jag bidrog med och det är samma nu.

Vad betyder Timrå IK för dig?

– Klubben har fått en plats i hjärtat, det har den. Frölunda har förstås störst plats, annars skulle ljuga, eftersom jag växte upp med den. Men Timrå har absolut en plats i hjärtat och jag har följt dem ganska noga även sedan jag lämnade.

Anton Axelsson fortsätter:

– Jag trivdes extremt bra. Det var aldrig några konstigheter. Allt var hur bra som helst. Det är en mindre organisation här, men det betyder inte att det var sämre för det. Jag trivdes bra i stan och är ju fortfarande här uppe med jämna mellanrum och det hade jag varit även om min flickvän inte hade kommit härifrån, säger Axelsson.

Det är oklart hur länge han kommer att stanna i Timrå IK den här gången.

– Det är upp till Frölunda helt och hållet. Vi har kontakt dagligen och de är min arbetsgivare, säger Axelsson, som är riktig spelsugen nu.

Om jag förstått dig rätt så känner du dig alltså redo att spela redan nästa match?

– Som det ser ut i dag så är det så. Jag hoppas det, men vi får se. Vi ska inte hugga det i sten, och jag måste ta en plats i laget också i så fall. Timrå har gått bra i slutet så det är inte bara att gå rätt in, det blir upp till Roger Forsberg, Jens Öhman och Henrik Stridh.

LÄS MER: Timrå IK knäckta – efter en mardrömsstart de luxe

LÄS MER: Timrå IK vill behålla lånet från SHL: "Vi ska ha en dialog i mellandagarna"