Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Använde lagen för att stoppa tvångsgifte

/

På socialförvaltningen i Sundsvalls kommun är ansvariga lättade över beslutet i domstolen.

Annons

–  Flickan lever under ett allvarligt hot, säger Annika Backström, områdeschef.  Det finns en risk för hennes liv, men framför allt handlar det om att ge henne möjlighet att själv välja sitt liv och sin livspartner.

Hon påtalar också att övriga familjemedlemmar har ett stort tryck på sig av vänner och anhöriga att leva upp till hederskulturen, från sitt forna hemland.

Mamman ville ha en frivillig familjehemsplacering vilket kommunen sade nej till och fick stöd i domstolen för. Skulle det blivit en frivillig placering skulle även föräldrarna vara med och diskutera var någonstans.

Samtidigt skulle föräldrarna kunna besöka och hålla kontakten med sin dotter. Något ansvariga på kommunen såg som ett stort problem. Man hävdade att 15-åringen inte skulle klara av att stå mot övertalningsförsök och påtryckningar från omgivningen.

Nu påstår flickan själv att hon redan blivit tvångsgift. Det finns dock inga papper som styrker detta. Mamman hävdar att något gifte inte skett. Men även om så skulle vara fallet var flickan då 14 år och då gäller inte ett giftermål i Sverige.

Både kommunen och domstolen ställer sig tveksam till 15-åringens uppgivna ålder och tror snarare att hon är närmare 18 år. Men några papper som styrker detta finns inte. Samtidigt skulle då mamman varit tio år när hon födde dottern.

–  Vi har inte i vårt arbete med denna flicka haft anledning att göra DNA-test på mamman, men jag vet att det gjorts tidigare för att med säkerhet kunna fastställa att hon är mamma till flickan

Mannen hade två fruar i sitt hemland, men tog endast med sig en av dessa när man flydde till Sverige.

När det gäller hedersrelaterat våld så uppger Annika Backström att det är något som man tar på största allvar.

– Det som ibland kan vara svårt att avgöra för oss inom socialtjänsten är vilken form av våld ett barn utsätts för, men oavsett om det är hedersrelaterat eller är en del av ett barns uppfostran är det allvarligt och kräver att vi ingriper

Annika Backström uppger att det är första gången som kommunen går in med hjälp av LVU för att tvångsplacera en flicka så att hon inte blir gift under tvång.

– Däremot händer det någon gång per år att en person blir placerad på grund av risken att utsättas för hedersrealterat våld. 

Annons