Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Användningen bygger på ett förtroende

I grund och botten bygger användningen av datajournalsystemet Systeam Cross på ett förtroende.

Det konstaterar Bertil Svelander, tillförordnad IT-chef i landstinget Västernorrland, som pekar på det finns "mjuka spärrar" i systemet som tillsammans med loggningen ska förhindra missbruk.

– Vi förutsätter att den personal som använder systemet också är förtrogen med reglerna som gäller.

Vore det inte lämpligt att försöka hitta en teknisk lösning där varje inloggning kopplas till ett särskilt ärende?

– Om det låter sig göras. Men vi gör ju saker i journalen som ska göras och då skulle vi bygga på ett lager till som gör att vi måste tala om att vi ska göra de saker som vi måste göra. Det blir knepigt, säger han.

Bertil Svelander anser att det vore att dra det alldeles för långt att påstå att sjukvårdspersonal riskfritt kan smygläsa patientjournaler, enbara för att det inte går att utläsa deras ärenden i loggposterna.

– Vi arbetar efter PDL (Patientdatalagen, reds. anm.) och vi har loggningen och det ska hänga ihop med varandra. Att säga att vi har otillräckliga kontrollsystem, eller att vi i realiteten inte har någon kontroll bara för att det är svårt att tolka loggarna, det är att ta ut svängarna för mycket, säger han