Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är det verkligen jobb vi vill ha?

Jobben. Ständigt i rampljuset i den politiska debatten. Gamla arbetarepartiet och nya arbetarepartiet och alla andra partier, pratar om jobben. Hur skapar vi fler jobb? Hur ökar vi sysselsättningen? Hur finansierar vi arbetslösheten, hur råder vi bot på den, hur bättrar vi på statistiken, vems är felet när arbetslösheten ökar? Oavsett vem som sitter i regeringsställning är jobben en ständigt het potatis, och det enda som egentligen ändrar sig är insatserna, åtgärderna, lösningarna.

Men är det verkligen jobb vi vill ha?

Praktikplatser, utlokalisering av myndigheter, Fas 3, arbetsgivaravgifter, restaurangmoms, ROT och RUT, fler utbildningsplatser. Åtgärder som kommer och går, medan arbetslösheten består. På senare år har Sverige tvingats vänja sig vid en betydligt högre arbetslöshet än förr, samtidigt som den politiska debatten handlar väldigt mycket om hur viktigt det är att sätta människor i arbete. Alla unga borde få känna hur det känns att stiga upp klockan sex, när det fortfarande är mörkt, för att gå till ett arbete. Arbetslinjen.

Men är det verkligen jobb vi vill ha?

Jag har den senaste tiden ägnat mig åt att fråga runt bland mina bekanta. Vad skulle du göra om du inte behövde arbeta för din försörjning? Är verkligen lönearbete så viktigt? De flesta svarar att ett arbete är viktigt, eftersom det handlar om värdighet. Att vara arbetslös är för många synonymt med att tappa sin identitet, och att känna sig ointressant i omgivningens ögon. Och så vill de flesta ha en meningsfull sysselsättning.

Men behöver det verkligen vara så?

Vad är det som gör att så många känner sig värdelösa, till och med identitetslösa för att de inte har ett arbete? Vad är det som gör att en sysselsättning bara känns tillräckligt meningsfull om man får betalt för den? Samtidigt kan de flesta identifiera sig med reaktionen hos killen i reklamen som säger upp sig från jobbet för att han vunnit en förmögenhet, och många av oss räknar dagar, veckor och månader till årets höjdpunkt – semestern.

Samtidigt som arbete ständigt är en av de viktigaste politiska frågorna lider de allra flesta som faktiskt har ett arbete av tidsbrist. Tid är högt värderad, en bristvara. De som har jobb jobbar för mycket och bränner ut sig, medan den som inte har jobb inte ges förutsättningar att ta vara på den tiden som faktiskt frigörs.

Jag tror att det inte är jobb vi vill ha.

Jag tror att de allra flesta, ja faktiskt alla, vill ha ett värdigt liv. Och ett värdigt liv behöver inte, eller skulle inte behöva, vara synonymt med att ha ett avlönat arbete.

Nej. Jag är inte så naiv som du tror. Jag är fullt medveten om det ekonomiska systemet som bygger på arbete och skattebetalningar, lån och räntor och pengar i ständig rörelse. Jag vet att människor måste äta och att ytterst få får sparvar flygande in i munnen. Samtidigt satsas stora pengar ur de offentliga finanserna för att åtgärda arbetslösheten. Kan det finnas andra sätt att använda de pengarna på?

Låt oss för en stund tänka utanför lådan. Låt oss föreställa oss en värld byggd på andra värden än enbart de ekonomiska. Låt oss tänka tanken att människor skulle ha möjlighet att leva ett värdigt liv med meningsfull sysselsättning och utan att känna sig identitetslösa, även utan löneutbetalning i slutet av månaden.

Kan du se det framför dig? Och utifrån den tanken, kan du se dig själv, utan lönearbete, ha ett värdigt liv och något meningsfullt att göra på dagarna? Kan du tänka tanken att du skulle kunna vara behövd, även utan anställning eller yrkesidentitet?

Finns det verkligen inte något sätt att se till att människor, i tider av hög arbetslöshet och hundratals mer eller mindre lyckade arbetsmarknadsåtgärder, istället för att tvingas stå med mössan i hand på arbetsförmedlingen, skulle kunna göra meningsfulla saker och leva värdiga liv?

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel