Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är du människa eller förlustaffär?

KRÖNIKA

Annons

Situationen är följande: En äldre kvinna har just blivit flyttad till ett vård- och omsorgsboende och får veta att hon därför inte längre är välkommen att besöka den dagverksamhet dit hon gått varje dag de senaste åren. Trots att det är där hon har alla sina vänner. Sitt liv.

En anhörig försöker ta reda på varför och efter att ha slussats runt i telefonköer, bemött av okunskap och ansvarsförskjutning i byråkratins moment 22 får han till slut via mail följande svar från ansvarig chef:

”Behovet är tillgodosett genom beslutet om vård och omsorgsboende. Det är ju ett beslut som omfattar kundens behov hela dygnet. Innehållet i boendet ska tillgodose kundens behov av daglig stimulans. Detta tas upp i kundens genomförandeplan.”

Den så kallade kunden var hans mamma.

”Är du en människa eller en förlustaffär?” sjunger Ulf Lundell.

Jag förstår att många är oroliga för att bli äldre. Jag förstår att många försöker förstå vad den här utvecklingen beror på. Att människor som bott och arbetat här ett helt liv helt plötsligt inte längre är något värda. Jag förstår att många vill hitta en skyldig.

I samma stad som kvinnan bor har två nya asylboenden öppnat. Hon tänker att det är därför ingen har tid eller råd att ta hand om henne längre. Att det är dit resurserna går. Det är logiskt. Och främlingsfientliga krafter bygger vidare på den logiken. Spelar på kvinnans oro och utsatthet. Och konstruerar skickligt en ny konflikt i samhället.

Och samma sak händer i stad efter stad över hela landet.

På radion hör kvinnan vår inrikesminister säga att han är oroad över att fler gränskontroller i Europa ska skada tillväxten. Och när han säger det bygger han, vare sig han vill det eller inte, vidare på den här konflikten. Och spänningarna ökar. För med en sämre tillväxt kommer det finnas ännu mindre pengar både till kvinnan och de asylsökande. Det förstår alla. För så är berättelsen. Och så ställs de svagaste grupperna mot varandra.

Men i inrikesministerns oro kan man, om man lyssnar noga, också få syn på en annan berättelse. Den berättelse som gömmer den verkliga konflikten. Den sanning som ingen vill säga. Och allra minst en företrädare för en röd-grön regering. För vad är det han säger? Jo, han är orolig för tillväxten. Inte för de asylsökandes liv och hälsa eller för demokratin. Utan för tillväxten.

Och där har vi har det verkliga problemet. För med tillväxt som mål för samhället ersätter vi idén om människors lika värde mot ett värde bestämt av produktivitet. Och faktum är att konflikten mellan kvinnan på vård- och omsorgsboendet och de asylsökande bara är en projektion. För de befinner sig båda på fel sida.

De är båda Lundellska förlustaffärer. Och det är bara klassisk härskarteknik från de som sitter på makten, att ställa grupper som borde organisera sig tillsammans mot varandra.