Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är du tillräckligt sjuk försvinner sekretessen bakom ett tunt skynke

Det pratas om sekretess i vården, och jag trodde som säkert många andra också gör, att en patient inte behövde dela med sig av sin sjukdomshistorik till okända personer som inte skrivit på något sekretessansvar. Men nu har jag lärt mig att så är inte fallet.

För Plus-kunder: Revisorerna reagerar – bristande sekretess i landstinget: "Vi måste täppa till luckorna"

Det kan förstås vara svårt att dölja vilken avdelning på sjukhuset en är inlagd på, men som anhörig har jag fått ta del av flera olika patienters samtal med vårdpersonal. Personer som är helt främmande för mig. Varför, kanske du undrar? Jo, på flera avdelningar på Sundsvalls sjukhus delar patienterna salar. Det enda som skiljer patienterna åt är ett tunt skynke. Som anhörig har jag fått höra mer än vad som kan klassas som sekretess för de inneliggande – jag vet när de förväntas komma hem, vilka mediciner de tar, om personen kissat på sig, blodprovsresultat med mera.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Skulle vi som är tillräckligt friska för att gå på en vårdcentral acceptera att väggarna enbart bestod av skynken där de som väntar i väntrummet hör allt som sägs? Skulle inte tro det va? Men är man tillräckligt sjuk så verkar det vara acceptabelt?

Jill Selander, medlem i RSMH Sundsvall

Läs också:

Vi fick inte plats efter 14 mils resa, stress och oro – var ska min besvikna mamma få vård?

Vårdköerna är för långa – patienter söker sig till andra län

Utan er hade jag inte suttit här i dag – nu ser jag fram emot morgondagen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel