Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är ekonomin viktigare än att rädda liv?

Fredagen den 4 december kom det första verkliga snöfallet här i västra Medelpad. Många tog emot snön med glädje för nu blir det ljusare tider. Vid elva tiden var snötäcket cirka tio centimeter. Det innebar en hel del arbete vilket inte bara var glatt.

Klockan 13 plogade Johannisbergsvägen och en halvtimma efteråt ökade trafiken där till ovanliga proportioner. När vi tittade upp mot E14 såg vi bilar med blå lysen passera.

Vi lyssnade på radion och hörde att en olycka skett på E14 öster om avfarten till Åse, en raksträcka.

Klockan 16.15 åker undertecknad på ett uppdrag till Alby. Svänger upp på E14 vid Åsevägen väster om Johannisberg. E14 är fortfarande oplogad, och nu är snödjupet ännu större. Vi kör över till södra sidan av Ljungan. Fortfarande oplogat, men det är smalare väg och snön har packats ihop av biltrafiken.

Vid återresan kommer vi till E14 kring klockan 20. Där står två plogbilar efter ett väl utfört arbete. Det tog alltså 14 timmar från det började snöa tills vägen blev plogad. Dagen efter läser vi i tidningen att en 20-årig kvinna omkommit och ytterligare en kvinna vårdas på sjukhus för benbrott. Tanken går till de drabbade och deras anhöriga.

Var detta värt priset att vänta så länge med att utföra snöröjningen? Det står i trafikreglerna att bilföraren skall anpassa körningen efter vägförhållandena. Det är självklart, men vad hjälper det mig om jag möter en bil som på grund av väglaget kommer över på fel sida.

NTF:s äldreråd i Västernorrland vill ha svar på följande frågor från Trafikverkets ansvariga:

• Vid vilket snödjup beordras snöröjning?

• Vilka regler gäller för halkbekämpning?

• Borde Trafikverket stå för sjukhuskostnaderna med mera när det kan påvisas att vägunderhållet är undermåligt?

Rolf Wirén, Ove Sundström och Mona-Lill Landström

NTF Västernorrlands Äldreråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel