Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är #hashtaggar ett #gissel eller inte?

Det ska ju vara enkelt i den digitala världen.

Men försök förklara vad en hashtag är för någon som inte riktigt hängt med på sociala medier senaste åren.

En tia på att, tja…mamma, säger att det är en fyrkant.

Du sköna nya värld. Ettor och nollor. Allt digitalt.

Coolt.

Eller?

För inte så många år sedan visste ingen utom möjligen tekniskt bevandrade framtidsforskare i #dethärlandet vad en #hashtag var för någonting.

Nu är #hashtaggar (eller heter det #hashtags i plural på svenska?)  ett #måste i nästan all #kommunikation, allt umgänge, #människor emellan.

Man kan knappt gå och köpa #mjölk på #affärn utan att märka bilden av #inköpet på #Instagram, #Facebook eller #Twitter (eller var man nu lägger upp sina #vardagsbilder).

För inte så många år sedan sa vi stjärna fyrkant om en funktion på telefonen, alltså #stjärnafyrkant.

Ta bort #stjärnan och du har en #hashtag, det vill säga en #fyrkant.

Eller ett #staket. 

Eller ett #poundtecken.

Den sista betydelsen läser jag mig till när jag #googlar. #vissteinte #sermanpå

För ett ögonblick känner jag mig som Nick Campbell, kille som Owen Wilson spelar i The Intership, om två medelålders män (den andre heter Billy McMahon och spelas av Vince Vaughn) som får provanställningar på #Google och säger on the line om #internet. #The net #nätet #online #ontheline #humor #intership #nickcampbell #owenwilson # billymcmahon #vincevaughn #humor #dynamiskaduo

Alltihop började den 23 augusti 2007, inte så länge sen egentligen men jättelängesedan i ett digitalt perspektiv.

Det var då twittraren Chris Messina föreslog att nyckelord i en #tweet (kort text) på #Twitter skulle taggas, alltså märkas med en #tagg.

Sedan dess är det #hashtag som gäller - inte bara på #Twitter.

Reklambranschen hänger ju med och företag som vill synas på sociala medier använder numera hashtaggar i sin #marknadsföring.

Så sent som alldeles nyss såg jag en #kampanj för något jag glömt vad det var där man skulle märka sina instabilder med #kramkalas. 

Ja, jag bjuder den. #freeofcharge

Om din mamma eller din mormor ser en #fyrkant eller ett #staket istället för en #hashtag ser andra kanske en #brädhög, en #brädgård eller till och med en #gärdsgård. #hahaha #slang #kärtbarnharmånganamn

Om den här #texten eller #krönikan verkar nerlusad med fyrkanter och staket är det för att den är det. #ingethymlaom

Huruvida det är är ett bevis för krönikören har koll på hur saker och ting ska vara #ontheline eller om det#ironi får vara osagt.

Om ni läser det här på #webben (worldwideweb) och vill #länka behöver ni nog inte #hashtagga nåt. #donthashtagthisallright