Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är horan den värsta sortens människa?

Du har väl sett den hyllade klicksuccén Kära pappa på Youtube av den ideella kvinnorättsorganisationen Cares? Om inte, googla, fram den och kika – det har nämligen alla andra gjort.

Klippet - som publicerades som ett led i att engagera männen kring mäns våld mot kvinnor - har berört massor och diskuterats i media.  Kära Pappa handlar om en ofödd flicka som pratar till sin pappa. Den ofödda flickan berättar till exempel att hon har blivit kallad för hora när hon är fjorton, fått ovälkomna händer innan för trosan när hon är 18 och blivit våldtagen av en taxichaufför när hon är 21.  Hon vädjar till sin far att bidra till en bättre värld för kvinnor. Han kan göra det genom att inte acceptera nedsättande skämt om kvinnor - eftersom att det ena leder till det andra.

Jag vill börja med att skriva att det är bra att vi pratar om hur vi snackar om kvinnor. För snacket om människor med snippor är problematiskt. Det som är kvinnligt kodat är nästan alltid sämre än det som är manligt kodat. Enkelt förklarat: Att ha varit en pojkflicka är härligt och häftigt. Men vem faen skryter om att ha varit en flickpojke? Nej, just det. Nu när det vankas nyårsrevyer av amatörteatrar kommer massa män klä sig i kvinnokläder och publiken kommer asgarva -  så FESTLIGT att en man kan klä sig i kvinnokläder. Det är ju att klä ner sig, gå ner ett steg på hierarkitrappan. Så r-o-l-i-g-t . Vem skrattar åt en kvinna i manskläder? Ingen. Nej, för en kvinna i manskläder signalerar makt. Vill en bli tagen på allvar så kan en inte ha läppstift och kjol i den här förbaskade mansvärlden. 

En kvinna ska slå näven i bordet för att göra sin röst hörd, det manliga beteendet applåderas. Flickor uppmanas att ta för sig , som pojkarna gör, det pojkstämplade hyllas. Hela tiden växer flickor upp med normen kring att det flickiga är dåligt. Ska vi kvinnor komma någonstans så ska vi efterapa det manliga. Bli tuffa, hårda. Då duger vi. Det gör mig så j-ä-v-l-a förbannad!

Men vad har det här med Kära pappa att göra?

Det smärtar mig att skriva – men jag anser att filmen har en nedsättande ton mot kvinnor. Mot kvinnor som säljer sina kroppar.

En man som säljer sex är prostituerad, en kvinna är en hora. Även här finns hierarkier och det är kvinnan som är längst ner – naturligtvis. Det är som vanligt.

I filmen uppmanas pappan att inte acceptera att hans söner kallar flickor för horor - för då kanske sönerna växer upp och tror att någon är en hora… …Och då?....Vad händer då? Vad förmedlar undertexten i filmen? Att en h-o-r-a är den sämsta typen av människa – eller en o-människa?  Och då tror män att man behandla henne hur som helst? En hora - en docka  - som en man kan våldta?

Nej. Det vi ska lära våra barn att kvinnor är människor som ska respekteras. Det gäller faktiskt alla kvinnor – oavsett vad de gör för att tjäna stålar.

Twitter: @LinaNJuuso

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel