Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är julen slutbetald i Västernorrland?

Annons

Julen varar än till påska – eller? Tyvärr är det verkligheten för många västernorrlänningar. Men då handlar det inte om julmys och pepparkakor, utan om skulder för sådant som de ville ha till jul men inte riktigt kunde betala för. Som skuldrådgivare på Visma Collectors är mitt råd till alla att slutbetala julen så fort det bara går.

Förra året hade omkring 10 000 västernorrlänningar skulder hos Kronofogden. Tillsammans var de skyldiga 1,5 miljarder kronor. En stor del är rena konsumtionsskulder.

När vi handlar inför julen lockas vi av erbjudanden om att skjuta fram betalningen till nästa år eller bara betala en liten del genast. I bästa fall kostar det inte mycket mer än en fakturaavgift på 29 kronor. I värsta fall är den effektiva räntan skyhög och julklappen kostar egentligen mycket mer än siffran på prislappen. Avbetalningar och krediter är nämligen inte gratis. Tyvärr räknar många inte på vad totalpriset blir innan de köper något.

Oavsett vilket betalningsupplägg man väljer för att slippa tänka på betalningen just nu är det nästan alltid en dålig idé. Snabblån som inte betalas av direkt växer snabbt. Har du inte råd att betala direkt är risken stor att du inte har råd i januari eller till påsk heller.

Även om julklappsshoppingen nu är över står vi mitt i mellandagsrean och vardagen med allt vad det innebär väntar runt hörnet. Tyvärr slutar inte de vanliga räkningarna att komma i ett jämnt flöde bara för att det är jul.

Jag vill uppmana alla västernorrlänningar som har tagit snabblån för att bekosta julfirandet att göra den ekonomiska baksmällan så kort som möjligt. Gör en tydlig budget för hur du ska klara räkningarna som kommer i januari, samtidigt som du betalar av dina skulder.

Kreditgivare kommer inte att se till att du betalar av dina skulder snabbt – den enda som kan ta ansvar är du. Låt sedan nyårslöftet inför 2016 vara att ta kontroll över din ekonomi. Bara så kan du undvika att dra på dig nya skulder och slippa betala för julen långt in på nästa år.

I julvisan sjunger vi att julen inte alls varar till påska utan avbryts av fastan, som kommer redan i början av februari. Har du inte redan lagt julens kostnader bakom dig, så gör som i visan och låt julen vara slut till fastan.

Maria Blomqvist

Skuldrådgivare hos Visma Collectors

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel