Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är papperstidningen mest miljövänlig?

Frågan är faktiskt berättigad. Och det kommer från mig som under flera år försökt övertyga tidningsbranschen att framtidens tidning är helt digital. Kanske som läsplatta eller någon annan mobil pryl av något slag.

Varför då denna helomvändning? Nja, för det första handlar det kanske inte om en konvertering bort från det digitala, däremot en mer nyanserad syn på papperet som en stor miljöbov.

Många gånger har vi hört att vi ska sluta använda papper för att rädda skogen och därmed miljön. "Inte fler döda träd" har slagorden skallat. Och det är just där som tankefelet finns.

Vad skulle hända om vi helt slutade använda skogen som råvara till papper? Vilken effekt på miljön skulle vi åstadkomma? Jo, förmodligen en sämre miljö därför att ett levande skogsbruk på det sätt vi har i dag ger oss en bättre miljö.

Först ska vi direkt avliva en myt: pappersbruken eller andra industrier som har skog som råvara utarmar inte den svenska skogen. Tvärtom växer den svenska skogen.

Antalet träd har nästan fördubblats under de senaste 90 åren, samtidigt som avverkningen också har fördubblats. En annan aspekt är att träd binder koldioxid.

Ett faktum som kanske inte många känner till är att växande skogar binder mer koldioxid än gamla skogar. Med andra ord, desto mer skog som odlas och brukas, desto mer koldioxid binds i skogen.

Om man ska dra detta lika långt som skogsindustrin gör gällande så är skogsindustrin inte en miljöbov, utan tvärtom en verksamhet som gör miljön bättre. Med all den miljövänliga teknik som finns i våra moderna tryckerier, framförallt med torroffset är det väl slutligen bara transporterna som kan sägas vara miljöstörande i jämförelse med digital distribution.

Visst, den digitala kommunikationen tar över mer och mer och enheterna blir allt mer sofistikerade. Men innebär det att papperstidningar och magasin kommer att försvinna? Nej knappast. Ett exempel på att journalistik på papper är efterfrågad och kommer att leva vidare är svenska Filter och dagstidningarna "i" i Portugal och England.

Åter till det svenska skogsbruket. Så här ser det ut när det gäller avverkning jämfört med tillväxt i skogen. Ingen utarmning av skogen med andra ord.

En annan aspekt är att en stor del av pappersproduktionen är baserad på returpapper. För SCA:s del ligger det på 48,5 procent.

Att pappersindustrin ändå känner sig trängd i den växande digitala världen visar bland annat det faktum att den grafiska industrin satsar på en webbplats för att stärka sin ställning. Den heter Power of print (www.powerofprint.se) och är en ren propagandaplats för tryckta medier, men med mycket intressant innehåll i ämnet.

Fakta är aldrig fel. Det kan till och med få en inbiten digitalist att bli papperskramare igen. Det enda jobbiga med papperstidningarna är att bära veckans bunt till pappersinsamlingen, men det kan jag nog leva med. Papperstidningen är ju trots allt oöverträffad när det gäller den snabba överblicken.

Svenåke Boström

Medieutvecklare, Sundsvalls Tidning

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel