Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är Sundsvall Norrlands huvudstad?

Kampanjen om att utmåla Sundsvall som Norrlands huvudstad har dammats av igen, bland annat av det nyinrättade Näringslivsbolaget.

Det positiva är att Sundsvall har satts på kartan. Som Mats Ågebrant, kommunikatör på Näringslivsbolaget, skrev på debattplats i gårdagens ST så har frågan diskuterats i flera norrländska tidningar och i andra medier. Huruvida Sundsvall de facto är Norrlands huvudstad eller inte kan vi diskutera. Det är inte vår landsändas största stad (det är Umeå). Det är heller inte ett administrativt centrum (det är snarare Härnösand i vårt län). Gävle skulle också kunna kastas in i diskussionen om det inte vore för att varken Gävleborna eller många av alla som bor i övriga Norrland, inte riktigt ser Gävle som tillhörande Norrland. Östersund verkar lägga mest krut på att bli huvudstad i den jämtländska republiken.

Tvivelsutan är Sundsvall dock Norrlands industrihuvudstad, men möjligen är det inte en lika slagkraftig slogan? Sveriges svar på Ruhrområdet, är ett tänkbart alternativ.

Skämt åsido, Sundsvall är en vacker stad. Något som många som inte är härifrån tycks missa. Kanske är det just de många fabrikerna och avgasspyende skorstenarna längs E4 som gör att denne bild försvinner? Stenstan, Norra berget, Alnö, Galtström, ja listan på smultronställen i kommunen kan göras lång.

Men är det en huvudstad? Och är det ens relevant att tala om en huvudstad i Norrland?

För oss som hoppas att Norrland ska sluta att regrediera befolkningsmässigt så är det viktigare att det finns flera livaktiga städer i Norrland. Både längs kusten och inåt landet. I dagsläget är det några få städer i Norrland som växer och dessa nästan uteslutande längs kusten. För Sundsvalls del är befolkningstillväxten mycket blygsam och förklaras huvudsakligen av inflyttning från övriga länet och av invandring.

Det är inte långsiktigt hållbart att de växande städerna i Norrland växer på bekostnad av landsbygden. Umeå är den enda av städerna som har en reell inflyttning från övriga landet, något som till stor del förklaras av den lockelse ett stort universitet har. Grunden för att Sundsvall ska kunna växa är arbetstillfällen och en bra miljö för människor att leva och bo i. På jobbfronten återstår en hel del att göra för Sundsvalls del.