Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är tomten en ekobrottsling?

Genvägen bort från köer, trängsel och allt annat som hör julstressen till heter internethandel. Man kan sitta i soffans lugn och välja i flera timmar eller klicka hem prylarna från försäljningstopplistorna på några minuter.

Det finns alltid någon tjänst som kan avgöra vilken den bästa klappen är till pappa, farfar eller den bästa vännen. Men det är svårare för den som vill utnyttja nätets möjligheter helt och hållet. Det handgjorda smycket från Asien, souveniren som inte fick plats i resväskan på flyget hem från Amerika, eller den där prylen som bara finns på ett ställe i världen, är inte lika självklara att beställa hem. Att frakta hem ett köp från ett land utanför EU är ett oförutsägbart lotteri, och det är ett problem.

Om man har tur upptäcker inte tullen paketet. Man kan tryggt hämta ut det på posten som om det vore skickat från grannkommunen eller vilket EU-land som helst. Om man har otur får man betala svensk moms på försändelsen. För varje julklapp till nära och kära går det en extra klapp till finansminister Anders Borg. Den svenska momsen beräknas på det pris man köpt varan för, inklusive momsen i inköpslandet, och är värdet över 1400 kronor läggs det på en tullavgift. Att spara på fraktpengar och miljö genom att beställa flera varor på en och samma gång bestraffas alltså med tull. Detta oavsett om varan skickades från Kina, USA eller Norge.

Handelsminister Ewa Björling kallar sig själv för frihandelsminister, men julklapparna som köpts på internet ingår uppenbarligen inte i hennes begrepp. Trots att förutsättningarna för global småhandel finns mitt framför ögonen, är de politiska initiativen få. I dag kan nästan vem som helst starta en butik på nätet, och postsystemet har alla verktyg för att klara av att skicka julklappar lika lätt som julkort. Att ett paket till eller från Norge behandlas annorlunda än ett paket från eller till Danmark låter som ett skämt, men är tyvärr krass verklighet. Den politiken kanske fungerar för företag som är så stora att de har råd med kontor på flera kontinenter, men är ett hinder för alla andra.

Med hjälp av lite politisk vilja skulle det vara lätt att råda bot på tullotteriet. För det första måste den svenska momsen på alla tullfria försändelser skrotas. För det andra måste det tullfria beloppet på 1400 kronor höjas, till en början med en extra nolla på slutet. På köpet skulle Sverige ta ett steg mot en lite öppnare värld och ge fler kreatörer och entreprenörer världen över chansen att förverkliga sina drömmar och bygga framtidens produkter och tjänster.

Friare handel är den bästa julklappen till tomten som vill fylla sin säck till barnen, till länder som får fart på världsekonomin och till tullen som får tid över att jaga riktiga brott. Att förenkla privatimporten är ett viktigt första steg.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel