Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är ungdomsverksamheten bara en ursäkt för att få föräldrar att stå i kioskerna?

Vi har läst att de sista 20 åren har 50 procent av seniorlagen i Sverige försvunnit, och vi frågar oss varför.

Som vi ser det har ett flertal föreningar ställt sig i denna situation själva på grund av elittänk i för tidig ålder som gör att spelare slutar. 

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Inom ungdomsfotbollen i Sundsvall har vi hört allt från att "vi spelar med en stomme i laget" eller "vi kör de som är hetast", och som Giffarna kallar det, nivåanpassade lag.

Valet av vilka som blir utvalda är lätt att se och i nästan alla fall handlar det om kroppslig utveckling. Som vi alla vet utvecklas ungdomar så olika och för pojkar är det precis i den åldern när föreningarna gör sitt val. Men det finns ytterligare ett kriterium för urval och det är vilka man känner – det som vi kallar för svågerpolitik ute i arbetslivet.

Läs också: Pelle Svensson: Sponsorernas stora svek utplånar idrottsstaden Sundsvall

GIF Sundsvalls ungdomssektion har en tydlig policy som är utformad för breddverksamhet (7 till 16 år), men som det ser ut i verkligheten är det satsning på elit i en för tidig ålder. Ungdomspolicyer är tyvärr ofta bara ett papper som gör att klubben kan söka och få det lokala aktivitetsstödet från kommunen. Men kommunerna betalar ut våra skattepengar utan någon koll på hur verksamheterna fungerar.

Har man som GIF inte ekonomisk möjlighet att bedriva ungdomsidrott på rätt sätt så lägg ner och koncentrera er på att bedriva er elitverksamhet utan att störa den lokala fotbollen. Som det ser ut nu finns inget ansvarstagande från GIF Sundsvall för att vi skall ha en levande fotbollsmiljö i länet förutom er egen elitverksamhet.

Goda relationer och samarbete med föreningarna i länet för att bygga matchmiljöer för de som inte tar plats i elit borde vara en självklarhet, men GIF väljer att kalla in killar som är 16 år och meddelar sedan att de inte är önskvärda nästa säsong. Det som förvånar är att de som beslutar detta väljer att inte informera oss föräldrar utan nöjer sig med att pojkarna får informationen via sina tränare.

Man behandlar pojkarna som om de vore seniorspelare fastän det i de flesta fall inte är aktuellt med a-lagsspel förrän du är 20-21 år i de högre serierna och kanske 18-19 år i de lägre serierna.

Vill ni i GIF ha ungdomsverksamhet eller är det bara ett sätt att få föräldrar att jobba i kioskerna? Om ni vill utbilda ungdomar, ta ansvar och gör det på rätt sätt.

Tack till ni enskilda ledare som försöker hitta lösningar.

Röster från några föräldrar i GIF Sundsvall

Läs också:

Med klokt ledarskap behövs inga insamlingar

Byt ut ledningen i hobbyföreningen GIF Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel