Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetsförmedlare favoriserade företag – var vän med styrelsemedlemmar på Facebook

Arbetsförmedlaren uppmanade arbetssökande att välja ett särskilt matchningsföretag – och var Facebookvän med samtliga funktionärer i bolagets styrelse.
Nu har den anställde anmälts till personalansvarsnämnden.

Annons

Vid en kontroll i fjol framkom det att en arbetsförmedlare i Medelpad hade valt samma bolag vid majoriteten av sina pågående beslut.

Av 500 aktuella ärenden hos leverantören hade arbetsförmedlaren handlagt över en fjärdedel.

Personen anses ha favoriserat det aktuella företaget i sin handläggning – och tipsat inskrivna om att välja just den verksamheten för matchning och stöd – vilket strider mot lagen om valfrihetssystem.

Redan under 2014 uppmärksammades dennes kontakt med det aktuella företaget och då genomfördes en personutredning, bland annat i sociala medier, där det upptäcktes att den anställde var vän med styrelsemedlemmar för det aktuella bolaget på Facebook.

Den anställde har bekräftat vänskapsrelationerna men sagt att de inte umgås privat, och vidare visat förståelse för att besluten ser konstiga ut men förnekat att företaget har erbjudit kompensation.

Arbetsförmedlingens jurist skriver i en anmälan till Personalansvarsnämnden att "det är en förtroendeskada för myndigheten att en arbetsförmedlare så tydligt har favoriserat ett företag i sin handläggning".

Den anmälde kan ha gjort sig skyldig till tjänsteförseelse och personalansvarsnämnden uppmanas nu ta ställning till eventuell disciplinpåföljd.