Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetsgivare, om vi hjälps åt kan både människor och företag växa

Den pågående flyktingkatastrofen lämnar ingen oberörd. En del av alla dessa flyktingar söker sig till Sverige, tillfälligt eller för att försöka skapa sig ett nytt liv här. Oavsett behöver de hjälp. Och här kan – och måste – vi alla bidra på något sätt.

Nu är situationen speciell, aldrig förr har så många arbetssökande varit nyanlända. På ett år har antalet nyanlända som står utanför arbetsmarknaden i Västernorrlands län ökat med 13,2 procent och som vi alla vet blir de fler och fler i vårt län. Det ställer andra krav på oss och på samhället i stort. Vi behöver de nyanländas kunskap och kompetens, inte minst här i länet med stora pensionsavgångar och en allt äldre befolkning.

Vi på Arbetsförmedlingen har en viktig roll i den situation som råder – både för individ och samhälle. Ett jobb och den gemenskap det innebär är en central pusselbit för att integreras och etableras i samhället. Oavsett om du har kommit hit som flykting eller om du född här. Genom att vara kreativa, flexibla och samverka med andra kan vi hitta snabbare vägar för nyanlända in på arbetsmarknaden. En arbetsmarknad som nu tenderar att bli allt mer tudelad med utrikesfödda som riskerar att stanna i utanförskap.

Du som arbetsgivare har en väldigt viktig roll. Genom att öppna dörren till ditt företag för nyanlända kan individen, företaget och samhället växa. Många av dem som kommer hit med hopp, drömmar och stark vilja är välutbildade och besitter kompetens som Västernorrlands företag är i behov av. Det gäller att vi öppnar våra ögon för deras kompetens.

Tillsammans med dig som arbetsgivare kan vi på Arbetsförmedlingen påskynda etableringen och hitta olika lösningar och vägar. Vi kan också skapa individuella kunskapshöjande insatser för att komplettera med just den kompetens du som arbetsgivare efterfrågar.

Självklart är våra insatser och stöd även tillgängliga för ungdomar, personer med funktionshinder som innebär nedsatt arbetsförmåga, äldre och övriga arbetssökande. Det är lika viktigt för alla att känna tillhörighet i samhället.

Arbetsgivare, om du kan erbjuda en eller flera personer plats på ditt företag hör av dig till vår arbetsgivartelefon! Vi vill gärna besöka dig och berätta om vilken kompetens som finns. Tillsammans kan vi se och nyttja kraften och möjligheterna. Låt oss hjälpas åt att få både människor och företag att växa.

Christina Storm Wiklander

Marknadsområdeschef Södra Norrland

Per Renström

Arbetsförmedlingen Kramfors Sollefteå Örnsköldsvik,

Therese Sjögren

Arbetsförmedlingen Sundsvall Ånge

Mikael Eriksson

Arbetsförmedlingen Härnösand Timrå

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel