Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetsgivare, ta ert ansvar för sommarjobbarna!

I sommar tar drygt 100 000 ungdomar sina första steg ut på arbetsmarknaden. De rensar ogräs, serverar kaffe till semesterglada turister, säljer jordgubbar, eller ser till att våra gamla får komma ut i friska luften. För de flesta blir det första jobbet en rolig erfarenhet som ger ovärderliga kontakter inför framtiden. Men tyvärr gäller det inte alla.

Läs även: Ungdomar behöver fler trygga sommarjobb – många tvingas ställa upp på vilka villkor som helst

Sedan 36 år tillbaka är LO ute och kampanjar under parollen facket på sommarjobbet. Vi träffar unga över hela landet och tar varje år emot cirka 2 000 samtal via vår hjälptelefon. Och mönstret är tydligt – sommaren är högsäsong för arbetsgivare som vill tjäna pengar på ung och oerfaren arbetskraft. Låga eller helt uteblivna löner, solskensjobb och gratis provjobb är bara några exempel som både unga och deras föräldrar vittnar om.

Svensk lagstiftning är tydlig när det gäller regler för en kortare tids anställning. Även för några dagars jobb måste ett anställningsbevis som tydligt redogör för arbetstider och lön vara på plats. Likaså när det gäller försäkring och arbetsuppgifter. Trots det tycks många arbetsgivare år efter år vilja smita undan sitt ansvar.

Läs även: Hej student, nu är tiden din – den är din viktigaste ägodel

Visst är det tydligt att kunskapen bland unga om rättigheter på arbetsmarknaden är låg. Många av de unga som vi samtalar med saknar grundläggande kännedom om både anställningsbevis och kollektivavtal. Det är bland annat därför vi år efter år fortsätter att vara ute och informera om både rättigheter och skyldigheter i samband med sommarjobb.

Men att sakna kunskap är inget skäl till att få sämre villkor. Tvärtom är det främst upp till arbetsgivarna att se till att både avtal och arbetsmiljö fungerar väl. Ingen ska behöva utnyttjas för att den är ung och oerfaren. Alla förtjänar en bra start på arbetslivet.

Josefin Johansson

Ungsekreterare LO

Peter Nylander

Ungdomsansvarig LO-distriktet i Mellersta Norrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel