Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetslösa Metallare drabbas hårt– facket kräver att a-kassans tak höjs

Tre av fyra som jobbat heltid får mindre än 80 procent av lönen från a-kassan om de blir arbetslösa.
Många fackförbund har en försäkring som täcker mellanskillnaden upp till 80 procent av lönen. Men inte IF Metall, facket med de flest varslade medlemmarna.

Vi tycker principiellt att a-kassan ska ge en tillräckligt bra ersättning och därför måste taket för a-kassan höjas, säger Birgitta Lanér, som sitter i IF Metalls förbundsstyrelse och även är ordförande i A-kassornas samorganisation.

IF Metall skulle heller inte ha råd att teckna en sådan försäkring.

Det är inte bara på Västkusten, utan också i Sundsvall som framför allt medlemmar i IF Metall nu varslats. Dit hör arbetarna på Kubal, men även en del av de varslade på Metso Paper och på många andra industriföretag.

Bland de heltidsanställda inom IF Metall tjänar 77 procent så mycket att de slår i taket för a-kassan på 18 700 kronor. Oavsett hur mycket mer de tjänar får de alltså bara 80 procent av det beloppet från a-kassan, vilket innebär 14 960 kronor per månad. På det beloppet ska sedan skatten dras.

För många medlemmar blir alltså det ekonomiska avbräcket stort när de blir arbetslösa.

En vanlig Volvo-arbetare som blir arbetslös får då ut hälften mot normalt efter skatt, säger Brigitta Lanér.

Att andra stora fackförbund, som Kommunal, Handels och Unionen, valt att teckna en inkomstförsäkring är inte jämförbart, menar Birgitta Lanér.

Kommunal och Handels har relativt sett betydligt färre medlemmar som slår i taket för a-kassan. Inom Unionen är risken att bli arbetslös mycket lägre än för våra medlemmar.

I dag har IF Metall tusentals varslade medlemmar i landet och en inkomstförsäkring skulle bli alltför kostsam för facket.

Förbundet skulle snabbt hamna i ett akut ekonomiskt läge och vi skulle tvingas höja fackavgiften ytterligare. Därmed skulle vi tappa fler medlemmar och hamna i en väldigt negativ spiral, konstaterar Birgitta Lanér.

Hon menar dessutom att medlemmarna genom arbetsgivaravgifter, genom att avstå löneökning och genom höjda egenavgifter redan betalat mer än vad som krävs för ett bra skydd från a-kassan.