Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetsmiljöarbetet brister – nu behöver vi ta krafttag för att skapa friskare arbetsplatser

Stressen i arbetslivet kan minska genom ett förebyggande arbetsmiljöarbete. För två år sedan kom Arbetsmiljöverkets föreskrifter för att motverka stress, diskriminering och trakasserier. Men föreskrifterna har fått ett begränsat genomslag – det visar en undersökning av Vision. Nu behöver arbetsgivare i Västernorrland ta ansvar så att verktygen används och ger effekt.

Visions medlemmar leder, utvecklar och administrerar välfärden. De är stolta, professionella och engagerade i sina jobb. Samtidigt upplever många att arbetsbelastningen är ohälsosamt hög och att förutsättningar för att göra ett bra jobb ofta saknas. Många anställda i välfärdsyrken och inom kyrkan blir sjuka av stress eller andra arbetsmiljöproblem.

Därför fortsätter Vision vårt arbete för friskare arbetsplatser. Och till vår hjälp har vi fått Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA), som trädde i kraft i mars 2016.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Enligt Arbetsmiljölagen är arbetsgivare skyldiga att, i samverkan med facken, erbjuda skyddsombud och chefer adekvat utbildning. Ändå har bara hälften av Visions skyddsombud fått utbildning om föreskrifterna genom sin arbetsgivare, trots att arbetsgivarna är ytterst ansvariga för arbetsmiljön.

En fjärdedel av skyddsombuden och huvudskyddsombuden uppger att föreskrifterna endast används i liten utsträckning eller inte alls i arbetsmiljöarbetet på den egna arbetsplatsen. Ungefär lika många anser att föreskrifterna inte bidragit till att förbättra arbetsmiljön.

Vision föreslår därför tre åtgärder för att öka kunskapen om föreskrifterna, stärka det lokala arbetsmiljöarbetet och skapa friskare arbetsplatser:

■ Utbilda politiker, skyddsombud och chefer om föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö. Att involvera lokala politiker i arbetet har visat sig ge mycket gott resultat.

■ Stödja lokala verksamheter med praktiska verktyg, såsom checklistor, att nå en hälsosam balans mellan krav och resurser.

■ Minska antalet medarbetare per chef så att chefer kan jobba förebyggande med arbetsmiljön

Vision vill nu se initiativ till utbildningsinsatser och systematiskt arbete med verktygen ute på arbetsplatserna. Här har arbetsgivare i Västernorrland, berörda myndigheter, ansvariga politiker och vi fackliga organisationer ett gemensamt ansvar. För sjukskrivningstrenden går att bryta. Arbetslivet kan bli mer mänskligt genom ett systematiskt och förebyggande arbetsmiljöarbete. I det arbetet vill Vision vara med och bidra.

Gudrun Kornijenko, ordförande Vision Region Västernorrland

Ylva Byström, HSO Vision Region Västernorrland 

Robin Fångsjö, ordförande Vision Sundsvalls kommun

Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision

Läs också:

För få kollektivavtal på tomtens lager – de anställda mår dåligt

V: Vårdpersonal ska vilja och orka jobba kvar

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel