Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsmiljöverket ställer krav på Kvinnokliniken

/
  • Marju Dahmoun är verksamhetschef på Kvinnokliniken som jobbar för fullt för att fylla vakanserna på avdelningen.

Kvinnokliniken på Sundsvalls sjukhus har under en längre period haft problem med överbelastning. Nu har Arbetsmiljöverket kommit med krav på hur bristerna måste förbättras.

Annons

Det har varit en tuff sommar för personalen på Kvinnokliniken. Ordinarie barnmorskor har hoppat in och jobbat på sin semester för att den mest akuta bristen skulle kunna lösas. Inspektionsmeddelandet från Arbetsmiljöverket beskriver deras situation som "mycket tight". Även undersköterskorna har haft ett tufft schema.

– Det är klart att vi måste ta itu med de här kraven som förstås är rimliga, säger Marju Dahmoun, verksamhetschef på Kvinnokliniken.

Kravet som Arbetsmiljöverket ställer är att Kvinnokliniken ska anpassa arbetsmängden för arbetstagarna så att arbetsbelastningen inte medför en risk för ohälsa hos de anställda. I augusti sjukskrev sig många, och arbetsledningen oroade sig då för att det var en följd av arbetsbelastningen, enligt det inspektionsmeddelande Arbetsmiljöverket lämnat. Problematiken ligger i att verksamheten hela tiden går på lägsta möjliga grundbemanning, då måste all frånvaro täckas och ledig personal rings in.

– Vi har vakanser att fylla både bland undersköterskor och barnmorskor. Vi eftersträvar att anställa nya barnmorskor hela tiden, men det är en brist i länet, säger Marju Dahmoun.

För att lösa situationen kommer de att titta på den hur de kan använda sin befintliga arbetsgrupp optimalt.

– Vi försöker titta på undersköterskekraft, som är lättare att få tillgång till, för att på det sättet avlasta barnmorskorna. Då får vi se om det ger önskad effekt, så ska vi utvärdera sedan, säger hon.

Utöver det kommer Kvinnokliniken också satsa på att jobba mer länsöverskridande för att dela upp arbetsbördan.

– Sundsvall har fått mer att göra när det gäller onkologi, cancerpatienter, och då behöver vi få hjälp från annat håll för att jämna ut arbetsbördan, säger Marju Dahmoun.

Mer läsning

Annons