Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetsterapeutens roll kan bli allt viktigare

Allt fler människor upplever obalans och en minskad kontroll inom arbetslivet. Enligt Socialstyrelsen har sjukskrivningstalet ökat dramatiskt, sedan slutet av 1990-talet. Orsaken är ofta arbetsrelaterad stress och tyvärr är psykisk ohälsa fortfarande ett växande problem, både i Sverige och internationellt.

Sjukskrivning är en vanlig lösning, men hela arbetssituationen måste ses över också. Människan kan påverka sitt mående genom att återta kontrollen och skapa balans i vardagen. Arbetsmiljöverkets nya föreskrift, gällande arbetsgivarens ansvar för den psykosociala arbetsmiljön, kommer att ställa stora krav på arbetsgivarna och arbetsterapeuten kan komma att bli en viktig resurs.

Arbetsterapeuten kan kartlägga individens vardag, vilket innebär att hela livssituationen ses över. Arbetsterapeuten bidrar även med att identifiera och förstärka positiva faktorer som är avgörande för att lyckas med förändringsarbetet över tid. Arbetsterapeuten kan arbeta både promotivt och preventivt, för att bevara och förbättra hälsan. Preventivt arbete förebygger ett problem man känner till, till skillnad från promotivt arbete, som utvecklar det som främjar hälsa. Hela samhället vinner på att en arbetsterapeut ser över arbetsmiljö och livssituation, innan problem uppstår! Arbetsgivare borde därför dra nytta av arbetsterapeutens unika kompetens för att få välmående och produktiva anställda.

Arbetsterapeutstudenter vid Luleå tekniska universitet:

Linnea Vikström, Jenny Haglund, Gunne Börjesson, Pernille Vestberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel