Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetsväg byggs för transport av förorenad jord

Den pågående saneringen av Fagerviks gamla industriområde har nu kommit till området väster om Fotbollsfältet. Därifrån ska så stora mängder förorenad jord transporteras till mellanlagringen, därför byggs en särskild arbetsväg för att inte den vanliga trafiken på allmänna vägen ska störas för mycket.

Transporterna sker med stora lastbilar eller truckar som skulle hindra trafiken påtagligt och samtidigt släppa ifrån sig en massa jordspill på vägen.

15 000 kubikmeter

Inom området kommer mellan 12 000 och 15 000 kubikmeter jord att köras. Efter mellanlagring ska de massor som är mest förorenade fraktas norrut till Älandsbro där man uppfört en anläggning som kan behandla jordmassorna.

Det gäller massor där proverna visar föroreningsgrader 4 och 5.

De massor som har en lägre förening kan användas som fyllnadsmassor inom det gamla fabriksområdet när de rensats från metallskrot och annat som är olämpligt för återfyllning.

Enkelriktning

När de omfattande transporterna till Älandsbro ska genomföras tvingas man förmodligen att endast hålla en del av allmänna vägen öppen för allmänheten periodvis.

Antingen får man köra med ljusreglering eller enkelrikta vägen.

Medan jobbet med vägen pågår tas också kontinuerligt prover på de massor man gräver fram för att riskklassa dem.

Eftersom miljökraven på att behandla massorna skärptes i fjol så har projektledningen sökt och fått extra anslag från staten för de kraftigt ökade transportkostnaderna.

Inom området körs de från östra delen till tälten vid västra änden där de lagras i avvaktan på transporten till Älandsbro.