Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård kritik inifrån polisens nya larmcentral: ”Hade kunnat vänta med att sjösätta driften”

Det stormar kring polisens nya ledningscentral i Umeå. Larmoperatörer är kritiska till den nya arbetsplatsen och tillbudsrapporter vittnar om tunn bemanning, brist på rutiner och tekniska lösningar som inte fungerar. Polischefen menar att läget är under kontroll.

Annons

LÄS MER: Helikoptern kom inte – Fjällräddningen: ”Bristen på lokalkännedom kommer att kosta liv”

Som ett led i polisens stora omorganisation stängdes flera länskommunikationscentraler i Norrland i slutet av maj till förmån för en ny regionledningscentral (RLC) i Umeå. Sedan dess leds polisens akuta insatser för Jämtlands, Västernorrlands, Västerbottens och Norrbottens län från Umeå.

Inför flytten var kritiken från poliser och civila larmoperatörer stor och farhågorna har varit många att bristen på lokalkännedom ska påverka arbetet – vilket nu visar sig vara befogat. För en vecka sedan kunde Länstidningen berätta om poliser i Jämtland som blivit skickade på patrulluppdrag från Krokoms kommun till Örnsköldsvik drygt 30 mil bort. Ett misstag som visserligen rättades till innan patrullen kom iväg.

Östersunds-Posten har begärt ut alla tillbudsrapporter som skrivits sedan RLC öppnade i Umeå. Hittills har polisen lämnat ut åtta rapporter, det är oklart hur många som skrivits totalt. En polis i yttre tjänst beskriver en händelse i början av juni när RLC skickar en patrull till Frösön för en däckstöld. När polisen ringer upp målsägande visar det sig att den aktuella adressen är i Sundsvall. Det tar 17 minuter innan missen åtgärdas. Polisen som anmält händelsen konstaterar:

”Hade det varit fara för liv, hälsa eller egendom kan denna tid vara förödande!”

En vecka senare anses händelsen åtgärdad. Benny Rinnström, chef för RLC i Umeå, skriver i en kommentar:

”Mänsklig faktor. Svår att förebygga. Informerat all personal inom RLC om vikten av att säkerställa adressen vid samtal med anmälare.”

Flera poliser och larmoperatörer slutade eller gick vidare till andra arbetsuppgifter när LKC stängde i Östersund. Larmoperatörerna Mona Litzell och hennes kollega Malin Eriksson, tillsammans med flera kollegor, blev kommenderade till Umeå för att stärka upp den nya regionledningscentralen. Tanken är att de ska stanna till slutet av september men de har redan tillfrågats om de kan tänka sig att stanna året ut.

ARKIVBILD. Malin Eriksson är sedan slutet av maj larmoperatör på polisens regionledningscentral i Umeå.

Efter ett par jobbvändor till Umeå konstaterar Malin Eriksson att det är för lite personal på plats, speciellt på nätterna, samt att det inte finns några uppbyggda rutiner. Grundbemanningen på nätterna är sex operatörer plus två eller tre poliser som är så kallade RLC-befäl. Tillsammans ansvarar de för en yta större än halva Sverige.

– Blir det en större händelse så blir det jobbigt, säger Malin Eriksson.

På helgerna är det något fler som arbetar. Men operatörerna är uppdelade på tre bord med ansvar för fyra län. Malin Eriksson säger att önskemålet är ett bord per län.

– Det blir en otrolig mängd ärenden ibland, säger hon.

Bilden förstärks av de tillbudsrapporter som Östersunds-Posten tagit del av. Larmoperatörer vittnar om underbemanning och en stressig miljö där det ibland inte ens finns tid att äta. Midsommarafton var extra jobbig:

"Att den planerade bemanningen på vardagsnätter är väldigt lågt satt är illa, att den planerade bemanningen på en midsommaraftonsnatt är så låg är under all kritik. Att många av dem som ingår i den planerade bemanningen är alldeles nya hjälper ju inte heller till."

Enligt Mona Litzell har elva av de 30 nya operatörer som anställdes till RLC i Umeå redan slutat eller blivit uppsagda för att de inte håller måttet. Varje dag skickas det ut förfrågningar om att arbeta övertid. I veckan meddelade polisen att ytterligare 30 RLC-operatörer ska rekryteras under sommaren och hösten. Men det är för sent menar Mona Litzell.

– Det tar väl ett par månader innan urvalet är klart och sen ytterligare några månader innan utbildningen är klar och då är vi inne på nästa år.

Underbemanning är ett problem, att tekniken inte fungerar tillfredställande är ett annat. I och med flytten har operatörernas snabbnummer inte följt med. Tidigare kunde personal inom till exempel psykiatrin, tillnyktringsenheten, socialtjänsten och akuten nås med ett knapptryck. Så är det inte i Umeå, i stället sitter personal med pärmar, enligt Malin Eriksson.

– Vi hade ett eftersök på en påkörd björn i Norrbotten. Men utan nummer till eftersöksjägare fick vi ringa polispatrullen som fick luska ut vem som skulle kontaktas.

Mona Litzell är orolig för den dag som det händer en större händelse som ett mord eller mordförsök.

ARKIVBILD. Mona Litzell är sedan slutet av maj larmoperatör på polisens regionledningscentral i Umeå.

– Jag förstår fortfarande inte vinsten i detta. Meningen var ju att likrikta verksamheten, bli mer effektiva och få ut fler poliser i fält. Men om du sätter mej på Norrbotten, någon adress i Pajala så har jag ingen aning. Men säger du Arkivvägen så vet ju jag att det är i Lugnvik, säger hon.

Kan du se några fördelar med RLC när rutinerna satt sig?

– Nej, det kommer att ta flera år och med stordrift så bränner folk ut sig. Det blir för högt tryck, folk orkar inte, säger Mona Litzell.

– Man hade kunnat vänta med att sjösätta driften innan man byggt upp allt ordenligt, säger Malin Eriksson.

Benny Rinnström, chef för RLC i Umeå anser inte att regionledningscentralen drogs igång för tidigt.

– Vi är redo och vi har en bra verksamhet. Sen hade vi inkörningsproblem i uppstarten. Men vi har utvecklats jättemycket de veckor som vi har varit igång och vi är bättre nu, säger han.

På ÖP:s fråga om det är okej att polisen lanserar en verksamhet innan den är hundraprocentig upprepar han sitt svar, men lägger också till att det inte går att lösa allt i den nya miljön med rutiner från de gamla länskommunikationscentralerna.

– Vi drog igång, det gick bra, och nu har vi en väl fungerande RLC. Med facit i hand var det absolut rätt.

Benny Rinnström säger att han har kontinuerlig kontakt med personal, fack, skyddsombud och polis i lokalpolisområdena för att fånga upp alla avvikelser. Han tycker att RLC kommit igång bra den sista tiden. Han lyfter fram ett inbrott för knappt två veckor sedan på Frösön som slutade med biljakt och gripande i Västjämtland efter ett flertal tips från allmänheten.

– Nästan tio operatörer var inblandade samtidigt, det är omöjligt på en liten länskommunikationscentral. Personalen i Östersund var jättenöjda med det ärendet, säger han.

Benny Rinnström bekräftar dock att drygt 30 procent av de nyanställda operatörerna i Umeå har slutat eller fått sparken sedan i maj.

– Vi ställer ganska höga krav på kvalité och på vissa egenskaper, det hoppas vi nu hitta i rekryteringen.

– 30 procent är mycket och jag hoppas vi kan sänka siffrorna avsevärt i den här rekryteringen.

Men precis som Mona Litzell befarar kommer det dröja länge innan hon och kollegorna får förstärkning. Benny Rinnström uppskattar att 20-veckorsutbildningen kan dra igång tidigast i höst.

– Och sen tar det förstås tid att få erfarenhet, säger han.

Klarar ni er tills dess?

– Vi kommer även fortsättningsvis behöva hjälp från de gamla länskommunikationscentralerna, men i vilken omfattning och under hur lång tid, den bilden har inte jag nu.

– Vår verksamhet fungerar bra, behöver man hjälp av polisen så kommer man att få det, säger Benny Rinnström.

------------------

Fakta: Regionledningscentralen (RLC)

Regionledningscentralen i Umeå togs i bruk i slutet av maj och den styr polisens arbete i region Nord. Ärenden där det krävs ett polisingripande inom fyra timmar ska hanteras och delegeras av RLC. Övriga ärenden hanteras lokalt.

Den 1 januari 2015 slogs Sveriges 21 lokala polismyndigheter samman med Rikspolisstyrelsen och Statens kriminaltekniska laboratorium. Den nya myndigheten delades in i sju regioner. Polisregion Nord består av Jämtlands, Västernorrlands, Västerbottens och Norrbottens län. Det är 55 procent av Sveriges yta och 880 000 invånare. Knappt 2 200 anställda arbetar i polisregion Nord.

Källa: Polisen

------------------

SE OCKSÅ: Efter polisens flytt av ledningscentralen till Umeå – Kalle Olsson (S) efterfrågar virtuella lösningar

Mer läsning

Annons