Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälteinsats av fjällräddare – bar skadad man två kilometer

De gjorde en hjälteinsats som fjällräddare då de bar den svårt skadade mannen i hela två kilometer ner från fjället.

Annons

Fjällräddningen i Oviksfjällen skickades ut vid 16-tiden på lördagen för att undsätta en svårt skadad man som var ute på fjällvandring.

Mannen, som är i 60-årsåldern hade drabbats av misstänkt lårbensbrott på Västfjället cirka två kilometer väster om Fjällhalsen i Bydalen.

Den skadade mannen bars ner med misstänkt lårbensbrott.

Ingen helikopter fanns tillgängling för att assistera fjällräddarna och transportera den skadade mannen ner till närmast farbara bilväg.

Fjällräddarna såg ingen annan utväg än att själva bära mannen nedför fjället. Först fixerade de mannens ben, därefter började den mödosamma vandringen nerför fjället.

Efter drygt två svettiga kilometer för fjällräddarna och lika lång och smärtsam transport för den skadade mannen kom de ner till väntande ambulans från Bräcke.

Ambulans från Bräcke förde mannan till sjukhus för vård.

Detta var den första utryckningen för fjällpatrullen i Oviken styrd från Umeå efter att LKC lagt ned i Östersund förra veckan.

– Det hela fungerade mycket bra, säger insatsledaren Rickard Svedjesten och tillägger att personal från Östersund jobbade i Umeå under själva utlarmningen och utryckningen.

– Deras lokalkännedom underlättade förstås mycket, säger Svedjesten.

Den skadade mannen mådde så bra man kan må efter att ha blivit buren ned med brutet lårben från fjället till den väntande ambulansen.

– Ett lårbensbrott kan vara en livshotande skada, säger Svedjesten efter den lyckade insatsen.

Läs också: Fjällprofil slutar som säkerhetschef i Bydalsfjällen

Mer läsning

Annons