Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakt och hund är deras liv

/
  • Johan och Anna Fors Ward med hundarna Muskot, Dovre, Nikka, Hirja, och Vickan.
  • Johan och Anna Fors Ward med hundarna Muskot, Dovre, Nikka, Hirja, och Vickan.

Hon fick sin första egna jakthund när hon var 12 år. Han växte upp med att skjuta trastar med luftgevär och hade en katt som apporterade.
För Anna och Johan Fors Ward handlar mycket i livet om jakt och hundar – och så tycker de om människor.

Annons

– Pappa tvingade mig aldrig att följa med ut, var man inte uppe och påklädd när han skulle åka så fick man stanna hemma. Jag kom ihåg att jag en gång hade glömt stövlarna. Då lånade jag min farbrors i storlek 44 och sjavade med, säger Anna.

Vi sitter i Anna och Johan Fors Wards kök i Getåsen. Från fönstret ser man ut över Oviksfjällen. Johan växte upp här i byn. Anna växte upp i Hallen, knappt två mil norrut.

– Jag var pappas flicka, och det var han som inspirerade mig. Han var känd för att ha bra gråhundar, och jag tror att jag var 10 år när jag var med på min första älgjakt.

För Johan började det med ett luftgevär och en katt:

– Jag började redan i tredje klass med att skjuta gråsparvar och trastar med luftgevär. Jag hade en katt som apporterade och hämtade fåglarna. Det är sant. Under högstadiet började jag jaga skogsfågel med hagel. Älgjakt blev det först när jag var 18.

Anna och Johan träffades 2000. Anna hade köpt en ny fågelhund och ville jaga med en duktig skytt. Johan var en duktig skytt. Resten är, som man säger, historia.

För några år sedan tog de över Johans släktgård i Getåsen, och härifrån driver de nu sitt företag med inriktning på jakt och hund.

Anna har hållit hundkurser sedan 1986, och är bland annat certifierad jakthundsinstruktör.

– När jag var 12 år fick jag min första hund. Jag ville ha en sankt bernhard, men pappa sa nej och gav mig en gråhund. Jag har alltid varit intresserad av hur hundar pratar med varandra, säger Anna.

Johan har hållit jägarexamenskurser sedan 1995, och är utbildad jakt- och fiskeguide.

Deras intensivkurser i jägarexamen har ökat i popularitet, och på ett par år har de mer än fördubblat antalet kurstillfällen från fyra per år till nio.

– Det har bara gått rakt uppåt, säger Johan.

– Vi har lyckats få ett gott rykte. Vi märker också att många med ett friluftsintresse i grunden vill läsa till jägare, säger Anna.

– Många som blir jägare nu är inte, som det oftast var förr, uppväxta med jakten. Det gör också att intresset för att gå fler kurser efter jägarexamen, som utbildningsjakt eller hundkurser, ökar, säger Johan.

Att jobba med sin hobby är för Anna och Johan mest positivt, men har ibland sina avigsidor. Jaktguidning har de till exempel dragit ned på, för egen del. De anlitar hundförare och guider som sköter det för dem.

– För några år sedan, när jag guidade mycket, var både jag och hundarna trötta och jag hade då inte ork och motivation att jaga själv i den utsträckning jag ville. Det är ju min egen jakt jag brinner mest för, säger Johan.

– När vi jagar själva är vi lediga, det är inte som jobb, och det är därför vi inte guidar så mycket själva längre, säger Anna.

Deras drivkraft i jobbet är att lära ut och att se människor utvecklas. Ett genuint intresse för andra människor måste finnas, menar de, det räcker inte att vara duktig bara på jakt och hundar.

– Vi tycker verkligen om och är intresserade av människor, och vi har nog båda en extra portion av tålamod, säger Anna.

– Vi brukar få beröm för att vi har mycket tålamod, säger Johan.

Ända sedan starten har deras företagande gått med vinst. De har hela tiden utvecklat fler ben att stå på och jobbat efter principen att varje liten inkomst är viktig.

Just nu byggs det för fullt på gården. Den gamla ladugården ska bli konferenslokal och hundstall. Dessutom har de nyligen köpt upp granngården. Tanken är att kunna hålla så mycket som möjligt av deras kursverksamhet här i Getåsen i egna lokaler och samtidigt kunna erbjuda boende för de som kommer på kurs.

– Allt handlar om att förenkla för oss själva, att ha allt nära. Det här med konferenslokal och hundstall blir en dimension till, säger Anna.

Mer läsning