Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arenasatsning glömmer bort ungdomsidrotten – vem ska ropa "Heja Sundsvall"?

Här sitter jag och är förvånad över att folk inte reagerar starkare än vad de gör, att de inte blir argare, känner sig överkörda, blir oroliga, vill stå på barrikaderna och skrika att vi måste värna om barnen också... om ungdomarna!

Läs också: Klartecken för bygge av ny sporthall – för 332 miljoner kronor

Här satsar vi igen på oss vuxna. En stor arena med en plan, enligt bilden som ST publicerat, och med allt vuxenpiff vi kan komma på. Vip-loger, restauranger ... de 2 400 fina sittplatserna lär gapa delvis tomma då möjligheten finns att hänga i baren under arrangemangen. 

Vilka ska förresten sitta där? På de fina stolarna. Räknar vi med att spela i de högsta serierna lagom till bygget är klart? Är det tanken? Arbetsplanen?

För inte är det Alice född -04 som kommer att få heja på sina kompisar från de sittplatserna eller som själv kommer att få spela på det nya fina golvet. 

För Plus-kunder: Idrotten rasar efter jättesatsningen på nya sporthallen: "En arena som ingen vill ha"

Vi har hallar som är riktigt dåliga i skolorna. Många är inte ens fullstora, och de är långt ifrån tillräckligt många. Men vi låter ungarna ta smällen igen och igen. Sist jag stack ut hakan gällande Himlabadet sa jag "Hej, min arbetsgivare! Jag har något att säga om våra barns framtid". Då fick jag ett luddigt svar om någon framtida agenda, och jag antar att den är här nu. Svaret. Och agendan! 

Vi kör med enbart vuxenfokus och låter ungdomarna utöva idrott och hälsa i "möjligaste mån" utifrån tillgång till den egna föreningens tilldelade tider. Eller när någon engagerad idrottsledare lyckats fånga en strötid på Haga eller betalat med pengar ur lagkassan för att kunna hyra in sig hos en lokal aktör. Ibland finns det någon varmhjärtad vaktmästare som låter några ungdomar få köra lite spontanidrott medan det plockas undan före stängning. Så gör vi i Sundsvall.

För Plus-kunder: Tunga sportprofiler i möte med M-toppen – så vill de stoppa nya sporthallen

Ta ett studiebesök till Uppsala, kära politiker, och i synnerhet till den relativt nyinvigda IFU Arena. Där berättar man något viktigt! Om ni öppnar era sinnen så förstår ni vad de förmedlar.

Utan ungdomar som känner sig värdefulla nog att vilja stanna i vår kommun är vi ingenting, och vi har ingen framtid. Ingen kommer att ropa "Heja Sundsvall"! Ingen!

Eva Krigsman, innebandy- och fotbollsmorsa samt medarbetare i Sundsvalls kommun

■■ Följ ST Debatt på Facebook

För Plus-kunder: Fredrik Söderberg: Tiden har stått stilla i våra idrottshallar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel