Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ärendet hos länsstyrelsen sedan 1960-talet – nu startas ny utredning om kvicksilvertunnorna i Sundsvallsbukten

Nu startar en ny undersökning för att få fram en plan för undersökning av gifttunnorna.
Men ansvarsfrågan är fortfarande inte löst.

Akzo Nobel Bygglim har på eget initiativ tagit på sig ansvaret för att finansiera och genomföra en undersökningsplan när det gäller gifttunnorna. Arbetet påbörjas nu och ska bli klart under 2017.

– Det är ett omfattande arbete som ligger bakom den här överenskommelsen. Framtagandet av planen är inte något medgivande av ansvar för något, säger Anna Stjärne, ansvarig miljöhandläggare på länsstyrelsen.

Förutom Akzo Nobel Bygglim har länsstyrelsen pekat ut Fortum Ljungakraftverk som ansvariga, fast inget av bolagen vill kännas vid det. För närvarande för inte länsstyrelsen några samtal med Fortum Ljungakraftverk.

Läs mer om bolagens inställning.

– Vi fortsätter samtidigt utreda vem som är ansvarig för genomförandet av kommande undersökningar, säger Anna Stjärne.

Läs om att tunnorna börjat läcka.

Tre delmoment ingår i undersökningsplanen. Det ska göras en sammanfattande rapport av aktuellt kunskapsläge. En metodik för miljöriskbedömning i havsmiljö ska tas fram, någon sådan finns inte i dag. Slutligen ska en plan för undersökning och data inför miljöriskbedömning genomföras.

Planen ska vara underlag för länsstyrelsen inför beslut om genomförande av undersökningar av området med tunnorna på botten av Sundsvallsbukten.

I fjol gjorde det norska bolaget Great Nordic AS en undersökning av Sundsvallsbukten. Tunnorna fotades och en rapport har skrivits.

Då sa Dag Ammerud, som deltog vid undersökningen: "Generellt vill jag säga att nedbrytningsprocessen har gått vidare. Det ser sämre ut. På några ställen är metallen borta. Det är öppet ända in till betongen som har börjat fragmentiserats."

Jämförelsen gjordes då mot de bilder som tagits 2006 av SGU, Sveriges geologiska undersökning.

Nu tycker Dag Ammerud att något måste göras.

– När de inte kan få fram ansvariga bolag tror jag att det är bättre att söka miljöbistånd från EU innan allt läcker ut i Östersjön.

Men länsstyrelsen har inte tagit del av det norska materialet.

– Det där gjordes som ett privat initiativ och vi har inget med det att göra, säger Anna Stjärne.

Kvicksilvret är rester från vinylkloridtillverkningen en råvara till PVC-produktionen i Stockvik. Det göts in i betong i karbidkärl, lastades på båtar och dumpades i havet. 23 000 tunnor som ska innehålla nio ton kvicksilver bedöms ha dumpats under åren 1952 till 1964. SGU lokaliserade 3 500 av tunnorna 2006.

Ärendet har legat hos länsstyrelsen sedan 1960-talet utan att någon undersökning gjorts av tunnornas innehåll.

Läs mer om gifttunnorna.